bdf.brcko@gmail.com

U Brčkom predstavljen projekt o mehanizmima zaštite mladih od nasilja na internetu

Projekt “Ne internet nasilju” kojeg provodi Misija OSCE-a, predstavljen je danas u Brčkom u saradnji s Odjeljenjem za obrazovanje Vlade Brčko distrikta BiH i brčanskom Policijom.

 

 

Istraživanjem su obuhvaćeni učenici od šestog do devetog razreda osnovnih škola te od prvog do trećeg razreda srednjih škola. Više od 4.000 učenika je anketirano, od čega je na anketu odgovorilo 1.100 učenika osnovnih i 885 učenika srednjih škola.

Anketa provedena u proteklih sedam dana

Anketa koja je provedena u proteklih sedam dana pokazala je da samo 3,7 posto (77) anketiranih učenika ne koristi društvene mreže, dok 21,3 posto provede više od pet sati na društvenim mrežama.

Od anketiranih, 5,9 posto (120 učenika) svakodnevno doživljava da drugi o njima na društvenim mrežama šire laži ili glasine. Potom, 5,2 posto svakodnevno bude vrijeđano ili ismijavano na društvenim mrežama od vršnjaka, a četiri posto njih je dobilo uvredljive poruke.

 

Tokom prezentacije predstavnici policije u upozorili da se vršnjačko nasilje povećava i sada je izraženo kod učenika od prvog do petog razreda. Najviše problematičnih je iz disfunkcionalnih porodica, ali ima i onih koji potiču iz porodica dobrog materijalnog stanja.

Svesrdna podrška

Zamjenik šefa Policije Brčko distrikta Senad Jašarević zahvalio je Misiji OSCE-a na svesrdnoj podršci u provedbi projekta, ukazujući da smo svjedoci opasnosti koje internet nosi sa sobom i da će Policija distrikta nastaviti s aktivnostima suzbijanja nasilju na internetu.

Šefica Terenskog ureda Misije OSCE-a u Brčkom Sabrina Širner (Schirmer) kazala je da je cilj projekta koji se zajednički provodi sa institucijama u Distriktu, uspostava odgovornog mehanizma za zaštitu mladih od nasilja na internetu i podizanje svijesti o ovom tipu nasilja.

Kako je najavila, nakon ovog projekta radit će se na podizanju svjesti o ovom problemu na način da se uključi što više osoba koje sudjeluju u odgojno-obrazovnom procesu mladih.

Direktor Druge osnovne škole Mario Babić dodao je kako Odjeljenje za obrazovanje u suradnji s Policijom Brčko distrikta neprekidno radi na prevenciji nasilja u svim školama na području Distrikta.

Naglašava da postoji naznake internet nasilja u školama i prevencija je već na djelu u smislu preduzimanja određenih koraka kako bi se zaštita od internet nasilja podigla na viši nivo.

Izvor: avaz.ba

Izdvojeno