bdf.brcko@gmail.com

“Ako vam se Stranka za BiH ne sviđa, izbacite nas, za to barem ne trebate pomoć OHR-a”

Zastupnik Stranke za BiH oštro reagovao na Stojanovićeve izjave

Zastupnik Stranke za BiH Muamer Bandić oglasio se na društvenim mrežama i odgovorio na izjave Igora Stojanovića, potpredsjednika FBiH, koji je kazao da Stranka za BiH treba napustiti vlast u Kantonu Sarajevo.

Bandićev odgovor Stojanoviću prenosimo u cijelosti:

“Nikada nećemo podržati gaženje zakona ove zemlje!

Poštovani gospodine Stojanoviću, Stranka za BiH ima otvoren i konstruktivan odnos prema koalicionim partnerima, te odgovoran odnos prema građanima i državi Bosni i Hercegovini. Od samog početka pregovora o uspostavi vlasti smo insistirali na programskoj koaliciji i poštivanju Ustava i zakona zemlje u kojoj živimo.

Što se tiče formiranja Vlade FBiH, stav Stranke za BiH je od početka bio jasan: Podržat ćemo samo ono rješenje kojim će se trajno odblokirati proces uspostave vlasti u FBiH i ukloniti samovoljno blokiranje procesa bilo koje strane. Jasno smo rekli da smo protiv bilo kakvih privremenih rješenja i da takva nećemo podržati. U tom stavu nam nikakvu ulogu nije igrala raspodjela pozicija, niti šta bi dobili ili izgubili učešćem u vlasti. Dakle, Stranka za BiH nije “bez razloga napustila koaliciju” kao što Vi tvrdite. Jednostavno smo ostali principijelni jer nismo u toj priči bili da bi zaposjeli vlast po svaku cijenu. Na kraju smo Odlukom visokog predstavnika dobili najgore moguće rješenje, koje privremeno suspenduje Ustav FBiH, pogoduje samo jednoj političkoj stranci i većinski narod u FBiH čini politički irelevantnim, dok problemi FBiH ostaju i čekaju nas opet u narednom izbornom ciklusu.

Za nas je porazno da Vi kao jedan od potpredsjednika FBiH, koji su položili zakletvu da će poštovati Ustav i zakone, tako olako pristajete na razaranje postojećeg ustavnog uređenja i osnovnih principa na kojima počiva pravni poredak Federacije Bosne i Hercegovine! Vaš model političkog djelovanja je izgleda usmjeren isključivo na zaposjedanje vlasti po svaku cijenu, pa i na neustavnim premisama.

Gospodine Stojanoviću, onog trenutka kada se pogazi Ustav kao što je to sada urađeno, društvo se uvlači u anarhiju, a mi ne želimo učestvovati u takvim antidemokratskim procesima. Mi smo stranka koja će uvijek biti temelj političke stabilnosti Bosne i Hercegovine i svoju lojanost prema Ustavu i građanima ove zemlje nećemo mijenjati ni za kakve ministarske ili direktorske fotelje.

Što se tiče našeg učešća u Vladi KS, Stranka za BiH će biti konstruktivan partner, nastaviti sa radom za dobrobit građana i uvijek insistirati na zakonitom radu. Ako Vam se to ne sviđa, izbacite nas iz vladajuće koalicije, za to barem ne trebate pomoć OHR-a”, naveo je Bandić.

Izdvojeno