bdf.brcko@gmail.com

Veličanje ratnih zločinaca ne vodi nas u pomirenje…“

Veličanje ratnih zločinaca ne vodi nas u pomirenje, kazao je međunarodni tajnik HDZ-a BiH Josip Brkić, odgovorivši na pitanje kako komentira istup federalne ministrice Sanje Vlaisavljević o rehabilitaciji ratnih zločinaca.

Josip Brkić (HDZ BiH), zemjenik ministra vanjskih poslova BiH i član Glavnog vijeća HNS-a, bio je gost na BHRT-u.

„Slobodna Bosna“ donosi najzanimljivije detalje razgovora.

Brkić je optimist kada je u pitanju skoro rješavanje problema sa Izbornim zakonom u BiH.

-Podsjetiću vas na Mostarski sporazum, koji je vrlo jasno definirao što treba biti urađeno. Jedan dio je implementiran, a drugi nije.

Očekujem da se formira jedna agenda da dođemo do otvaranje pregovora za članstvo u EU.

A svakako očekujem da budu provedene presude Suda za ljudska prava, ne samo u slučaju Ljubić, kazao je Brkić.

-Puno toga je bilo jako blizu za konačni dogovor, očekujem da to uskoro riješimo i implementiramo presude Ustavnog suda i konačno zatvorimo to poglavlje, kazao je Brkić.

-Hrvatski narodni sabor je u trenutku ugnjetavanja prava Hrvata bio odgovor i objedinjavanje svih političkih subjekata Hrvata u BiH.

Naš posao u Glavnom vijeću HNS-a je da koordiniramo politiku na svi razinama, kazao je Brkić.

Podsjetimo, Glavno vijeće HNS-a BiH službeno je konstituirano u ponedjeljak nakon što je izabrana Vlada Federacije BiH, a ranije i Vijeće ministara BiH, čiji su vodeći ljudi, koji dolaze iz ovih stranaka, imenovani u šesnaest njegovih odjela.

Zajedno s njima na čelu tih odjela su i direktori najvećih javnih kompanija kako bi koordinirali politike i projekte od strateškog značenja za Hrvate u BiH.

“Cilj je da ti odjeli budu kompatibilni s ministarstvima u Vijeću ministara i Vladi FBiH, ali isto tako s ministarstvima Republike Hrvatske. Nakon što je BiH dobila kandidacijski status u Europskoj uniji otvaraju se mnoge dodatne mogućnosti suradnje”, rekao je Božo Ljubić.

“Računamo da će se u sektoru poljoprivrede moći realizirati brojni projekti u suradnji s Republikom Hrvatskom, putem prekogranične suradnje i drugih fondova Europske unije”, rekao je Ljubić.

(SB)

Izdvojeno