bdf.brcko@gmail.com

U povodu tragedije u Srbiji: Mjere koje predlažu državni organi ne mogu dati očekivani rezultat

Na svom Fejsbuk profilu Predsjednik skupštine Siniša Milić objavio je svoj stav na događaje u Srbiji

Svima koji iole ozbiljno promišljaju o uzrocima katastrofalne  društvene krize, koja se danas mjeri nevinim ljudskim žrtvama u Srbiji, a sutra ko zna gdje drugo, jasno je da mjere koje se predlažu od strane državnih organa kao prevencija sličnih dogadjaja, na žalost, ne mogu dati očekivani rezultat.

Pretjerani optimizam, koji ima plan za sve i za  svakoga,  bilo da je   autonoman ili je rezultat  nekritičkog prihvatanja  liberalnih  standarda i vrijednosti, po pravilu, nikada neće tražiti stvarne uzroke katastrofa. Jer zna da će naći ono što ne želi da nadje – negaciju vlastite, liberalne ideologije.

Mnogo je lakše  pronaći rješenje u onome što se preko noći može promijeniti, što samo  djelimično odgovara krivici,  ali zato stvara utisak energične i odgovorne reakcije nadležnih. Zato,  umjesto vraćanja tradicionalnim vrijednostima  i odnosima u organskim institucijama, kao što su porodica, škole i sl. i obnavljanju  moralne pa ako hoćete i religiozne svijesti, čije je odsustvo, u stvari, u korijenu  svake društvene  krize, narednih dana i mjeseci možemo očekivati nove zaposlene „eksperte“ u socijalnim službama, revizije različitih ranije izdatih  odobrenja, angažovanje novih policijskih službenika i brojne „edukacije“ od strane  domaćih i stranih, vladinih i nevladinih “stručnjaka”…

Na žalost, uprkos velikoj tragediji, i opomeni,  izgleda da ćemo i  dalje nastaviti da živimo ( strahujemo), u osiromašenom sistemu ljudske motivacije i djelovanja, koji je naš  život sveo isključivo  na brigu za vlasništvo, ličnu materijalnu korist i društveni prestiž.

 

 

Izvor: HIT TV

Izdvojeno