bdf.brcko@gmail.com

Snage EUFOR-a raspoređene u kasarnama u Orašju i Bijeljini

Ministar odbrane BiH Zukan Helez kazao je u emisiji Pressing na N1 da su snage EUFOR-a raspoređene od danas u kasarnama u Bijeljini i Orašju, te da je on to tražio od komandanta EUFOR-a za šta je dao dozvolu.

“Tražio sam i te snage su već tamo”, kazao je Helez.

Ministar Helez je potvrdio da je Milorad Dodik preko nekih političkih lidera iz FBiH tražio da se smire tenzije nakon najava o “entitetskoj granici”. Dejtonski mirovni sporazum ne predviđa nikakve entitetske granice niti ih može biti u okviru države BiH.

Helez je kazao da Dodikom upravlja predsjednik Srbije Aleksandar Vučić koji “igra duplu igru”, te da je o tome upoznao i ljude iz NATO-a s kojima je razgovarao.

Danas je Helez razgovarao sa pomoćnikom generalnog sekretara NATO-a za obavještajne poslove sa kojim je imao značajan razgovor. Kako je kazao i NATO je zabrinut zbog izjava i najava Milorada Dodika.

Na silu nema drugog odgovora nego silom, poručio je ministar odbrane BiH.

“Nikome ne prijetim, naša je odbrana granica BiH. Svako ko kaže da će se otcijepiti to je direktni napad na BiH. To ne može niko, pa ni jači od Dodika. Ko god dirne u teritorijalni integritet i suverenitet, krećemo”, kazao je Dodik.

Dodao je da postoje planovi odbrane ali da o njima ne može govoriti.

Izdvojeno