bdf.brcko@gmail.com

Narodna skupština RS-a pozvala sudiju iz RS-a da se povuče iz Ustavnog suda BiH

Zastupnici Narodne skupštine bh. entiteta Republika Srpska usvojili su Zaključak kojim pozivaju sudiju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine iz RS-a da podnese ostavku.

Usvojena je i Informacija o, kako se navodi, antidejtonskom djelovanju Ustavnog suda BiH.

Zastupnici su također podržali dodatni Zaključak vladajuće koalicije kojim traže da zastupnici iz RS-a predlože Parlamentarnoj skupštini Zakon o Ustavnom sudu BiH, kojim u tom sudu više ne bi bile strane sudije.

Usvojena je i Informacija o zaključcima za prenos nadležnosti iz decembra 2021. Ukinut je rok za njihovo provođenje.

Dvije tačke dnevnog reda

Narodna skupština RS-a je na posebnoj sjednici razmatrala dvije tačke dnevnog reda, od kojih jedna sadrži poziv sudiji Ustavnog suda BiH iz RS da podnese ostavku.

Razlozi za taj potez dio su Informacije o navodnom antidejtonskom djelovanju Ustavnog suda BiH, koja je prva tačka dnevnog reda. Pominju se ranije odluke Ustavnog suda o 9. januaru kao neustavnom Danu RS, te odluke o proglašenju neustavnim više zakona o imovini usvojenih u entitetskom parlamentu.

Druga tačka dnevnog reda odnosila se na izmjenu Zaključaka iz decembra 2021. Tada je skupština usvojila set zaključaka kojima entitet počinje proces preuzimanja nadležnosti od države u sektorima vojske, indirektnih poreza i pravosuđa. Rokovi za to već su prolongirani, pa se novim zaključcima predlaže da rok bude – ukinut.

Izvor: Al Jazeera

Izdvojeno