bdf.brcko@gmail.com

Nikšić uzvraća Dodiku: FBiH finansira Srpsku i Brčko Distrikt

Predsjednik SDP Nermin Nikšić kazao je da posljednja izjava Milorada Dodika je otvorena prijetnja i udar na funkcionisanje institucija države BiH.

Dodik je rekao za beogradsku Politiku da pokušava da ubijedi Hrvate da zajedno sa Srbima jednokratno napuste institucije BiH.

Nikšić je, kako prenose federalni mediji, rekao da ova Dodikova izjava ne može proći bez reakcije.

“Još jednom želim podsjetiti da smo se odlučili preuzeti odgovornost i pokušati promijeniti stanje u zemlji. Mi smo se odlučili na kompromis, ali ne i na kompromitovanje. Neka našu odlučnost za postizanje kompromisa niko ne shvati kao našu slabost, nego kao pruženu ruku za saradnju. Naša dobra volja ima svoje granice, naročito prema onima koji to ne znaju cijeniti”, dodao je.

Nikšić kaže da Dodikova izjava kako pokušava uvjeriti Hrvate da jednokratno napuste institucije Bosne i Hercegovine, te da u njihovom trezoru postoje spremni svi zakoni, uredbe i podzakonski akti da poslije sat i po skupštinskog zasijedanja Republika Srpska postane nezavisna država, otvorena je prijetnja i udar na funkcionisanje institucija države Bosne i Hercegovine.

“Iskoristiću priliku da podsjetim sve one koji se eventualno povode za Dodikom kakvo je trenutno stanje kad su u pitanju prihodi i trezor u Bosni i Hercegovini. Naime, Federaciji Bosne i Hercegovine se vraća 700 miliona KM manje nego što građani ovog entiteta uplate u državnu kasu. Taj novac se prelijeva u Republiku Srpsku, koja dobije oko 600 miliona KM više nego što uplati, i Brčko Distrikt koji dobije 100 miliona KM više”, kazao je Nikšić.

Podsjetimo da SDP sa još nekoliko bošnjačkih stranaka sa SNSD-om i HDZ-om čini vlast na nivou BiH.

(BN) Foto: Agencije

Izdvojeno