bdf.brcko@gmail.com

Muftija Fazlović govorio na ramazanskoj tribini u Brčkom

Već dvadeset i šest godine sa nastupanjem mjeseca ramazana u Brčkom počinje tradicionalni ciklus ramazanskih tribina. Na tribini govore naši alimi i istaknuti intelektualci među kojima se posebno ističe prof. Mustafa Spahić čijim predavanjem već dugi niz godina započinje ciklus tribina.

Druga ovogodišnja ramazanska tribina održana je u Bijeloj džamiji u subotu, 1. aprila 2023. godine, poslije teravih-namaza. Predavanje o ramazanskom obnavljanju duhovne snage i zajedništvu održao je muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović.

– Mjesec ramazan je posebno vrijeme, izvanredna prilika koju nam valja uzeti kao svoje dobro. Nijedna prilika nas neće učiniti savršenima ali nas ramazan, kao i svi naši temeljni ibadeti, mogu popraviti, oporaviti, uzdignuti. Važno je da naše vrijeme u ramazanu bude protkano razmišljanjem i razgovorima te da osjećamo i znamo da je svaki ramazanski čas natopljen Božijim blagoslovom, kazao je Muftija te je govorio o duhovnim aspektima kelimei-šehadeta, namaza, posta, zekata i hadža.

Govoreći o takvaluku istakao je da čovjekova bogobojaznost posebno dolazi do izražaja u mjesecu ramazanu. Putem takvaluka se čuva čistota ljudske prirode, liječe ranije duhovne bolesti čovjeka i sprječavaju nove. Posebno je istakao da se bez duhovnosti i zajedništva ne mogu ostvariti veliki ciljevi. Moramo se čvrsto držati jednog užeta a na tom putu uvijek su velike prepreke i izazovi.

– Ramazan nas podstakne, obnovi našu duhovnost, našu vezu s Gospodarom te popravi naše međusobne veze. Jačajte svoju vjeru i budite bliži jedni drugima. Radite zajedno, nemojte se dijeliti i okretati leđa jedni drugima, poručio je džematlijama muftija Fazlović.

Muftija Fazlović se zahvalio glavnom imamu dr. Mustafi-ef. Gobeljiću koji o organizaciji ove tribine brine već više od dva i po desetljeća te je pohvalio džematlije koji već godinama istrajavaju prisustvujući ovim predavanjima.

Izdvojeno