bdf.brcko@gmail.com

ZDRAVSVENI RADNICI U BRČKO DISTRIKTU DOBILI PRIJETNJE OTKAZOM“

Član Štrajkačkog odbora Edin Hodžić napomenuo je da su zaposleni pokrenuli štrajk upozorenja prije mjesec dana kada su svoje zahtjeve predali Vladi distrikta, ali da nema pomaka u pregovorima između vladinog pregovaračkog tima i Štrajkačkog odbora.

– Uglavnom se priča o detaljima za koje smo znali da će biti dogovoreni još prije štrajka, a odnose se na povećanje plata za 10 odsto i plaćanje putnih troškova. To nisu jedini problemi koji tište zdravstvene radnike. Tražimo poboljšanje materijalnih uslova rada – pojasnio je Hodžić.

Hodžić je napomenuo da radnici neće odustati od štrajka dok njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni, ali je istakao da su spremni i na ustupke.

Član Štrajkačkog odbora Samir Mujkić tvrdi da Vlada distrikta nije spremna da se aktivno uključi u rješavanje nagomilanih problema zaposlenih u Zdravstvenom centru Brčko i da od njih traži da obustave štrajk.

– Dobili smo dojave, čak i prijetnje od pojedinih vladinih službenika da će oni koji budu nastavili da se suprotstavljaju dobiti otkaz. Ako treba, onda ćemo svi podnijeti ostavku i dati otkaz – rekao je Mujkić.

On je dodao da je napravljena lista medicinskih usluga koja se mora poštovati i koja je garancija da zdravlje stanovništva neće biti ugroženo.

Radnici su danas i potpisom potvrdili da podržavaju štrajk i borbu za bolji socijalno-ekonomski položaj radnika u zdravstvu.

 

Izvor:aloonline.ba

Izdvojeno