bdf.brcko@gmail.com

Dobrivoje Lekić: Dobročinitelj iz Brčkog koji usrećuje djecu

Dobrivoje Lekić je čovjek koji, kako kaže, ne zna da bude besposlen. Dugogodišnji rad u fabrici akumulatora Tesla, kao mašinski tehničar, zahvaljujući kojem je zaradio penziju, lijepo je kompenzovao i sasvim slučajno pronašao novi hobi kojim se bavi već pet godina.

“Loše vrijeme bilo i nisam znao šta da radim, i sjetim se da sam davno kćerci napravio krevetac za Barbiku. I onda sam našao neki komadić drveta i počeo obrađivati”, rekao je za N1 Lekić.

Komadići drveta precizno i strpljivo, uz poznati šablon koji Dobrivoju olakšava posao, postaju replike automobila, kamiona, aviona, helikoptera, kolijevki, životinja… Sve što dječija mašta može da zamisli, njegove ruke pretvaraju u djelo. I to zdravo djelo.

“Ekološke igračke su sve one koje nisu otrovne i štetne za djecu. Uvijek je ljepša drvena igračka, ne štitim je ničim, tako da je dijete može staviti slobodno, da roditelji nemaju brigu s tim. Ako hoće da ofarbaju, dječija mašta može svašta”, rekao je.

Bez obzira na zdravstvene probleme, kojih nije malo, izrada ovih figurica ne trpi. Vrijeme potrebno za izradu jedne traje od tri sata do 10 dana, a konačna igračka svoj put nalazi i do dječaka i djevojčica. Najduže je, kaže, trajala izrada replike njegove sopstvene kuhinje, sa svim funkcionalnim dijelovima, ali i popularnog dampera.

A da li je napravio dobar posao, pa… zavisi od djece, jer ona su, kaže, najbolji kritičari. Na licima svih njih, kaže, nakon što im preda igračku, vidi samo zadovoljstvo. Posebno je ponosan zbog reakcije koju je jedna od figurica izazvala kod djevojčice koju je majka ostavila odmah po rođenju.

“Ona je tada imala temperaturu i kad je dobila vjevericu, koja je najkomplikovanija, počela se smješkati polako, pa malo više, dok nije skroz pokazala, što mi kažemo, kez. Meni su suze na oči krenule. Temperatura je za 15 minuta prestala”, prisjetio se.

Svoje eko proizvode namijenjene najmlađima čika Leka dijelom poklanja, a dijelom i prodaje. Cijena je od 20 do 70 KM, a svoj put mnoge su pronašle i van granica države. Od Hrvatske, preko Švajcarske, Švedske, Njemačke, do Australije. Nakon završenog razgovora, ostavili smo ovog vrijednog penzionera da na miru stvara, kako bi, veoma brzo, ponovo obradovao brojne mališane koji priželjkuju da dobiju svoju igračku iz mašte, piše N1.

Izdvojeno