bdf.brcko@gmail.com

GODIŠNJICA SMRTI AKADEMIKA MUHAMEDA FILIPOVIĆA

Profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu Salih Fočo podsjetio je na treću godišnjicu smrti akademika Muhameda Filipovića, za kojeg je naveo da je bio veliki čovjek, prkosni Krajišnik i istaknuti naučnik.

Fočo je poručio kako našoj javnosti nedostaje njegov kritički opus, vizija rješavanja problema s kojim se akteri društvene scene teško nose ili se pak ne snalaze u novom vremenu i sa nerješenim pitanjima koja opterećuju našu svakodnevnicu.

“Akademik Muhamed Filipović, je jedan od najsnažnijih intelektualnih autoriteta, gotovo enciklopedija Bosne i Bošnjaka, istaknuti filozof, pisac, povijesničar i političar. Omiljeni profesor, vječiti opozicionar, poznat po svom analitičkom i kritičkom mišljenju. Poštovan i hvaljen među intelektualnom zajednicom i posebno običnim narodom, ali u isto vrijeme i snažno napadan, osporavan, a počesto i vrijeđan. U svojih devet decenija, akademik Filipović uspio je ostati uspravan i dosljedan sebi i svojim idejama o vrijednosti i značenju Bosne i njenih naroda, ali i vrijednosti čovjeka i njegovih potreba”, naveo je Fočo.

Profesor Fočo je kazao da će Bosna i Hercegovina Filipovića pamtiti kao jednog od svojih velikih naučnika, ali i po tome što je dugogodišnjim javnim djelovanjem uspio afirmirati i vratiti u život staro nacionalno ime našeg naroda – Bošnjak i Bošnjaci.“Profesor Muhamed Filipović je veoma dobro poznata osoba iz javnog i političkog, a posebno znanstvenog i kulturnog života u Bosni i Hercegovini, a njegov rad je pozitivno cijenjen i uvažavan i u inozemstvu. Filipović je djelovao više od pedeset godina kao profesor Univerziteta, ali je u mnogim slučajevima bio pozivan da gostuje na stranim univerzitetima i visokim školama, te akademijama i drugim znanstvenim institucijama”, podsjetio je Fočo.

Filipović je bio aktivni sudionik i suradnik svih akcija koje su imale za cilj demokratizaciju komunističkog režima, borbu protiv duhovnog i političkog dogmatizma i diktature, te za slobodu individua i slobodu i ravnopravnost muslimana i kao naroda i kao pripadnika vjere islama-posebno.

“Iza Profesora Filipovića, danas svjedočimo, ostala je velika praznina koju je teško nadoknaditi kako u intelektualnom tako i u političko analitičkom smislu. Akademskoj zajednici nedostaje njegova logička misao i snaga promjena kojom se u naučnom svijetu nosio i hrabrio druge da kritički propituju stvarnost i daju viziju budućnosti. Društvenoj i javnoj sceni nedostaje njegova iskričavost ideja i vizija Bosne i Hercegovine kao demokratske i uređene zajednice svih onih koji Bosnu razumiju i koji je žele demokratizirati i normalizirati i kao društvo i kao državu. Nama, njegovim saputnicima nedostaje kao vizionar i inspirator za različita polja društvenog djelovanja”, zaključio je Fočo.

Izdvojeno