bdf.brcko@gmail.com

Svetsavska akademija u Brčkom: Bez Svetoga Save Srbi nemaju nacionalni identitet

Srbi bez Svetoga Save nemaju nacionalni identitet, ni vjersku čvrstinu i uzdanje u šta da gledaju kada se mole Bogu, rekao je starješina Hrama Uspenja Presvete Bogorodice u Srpskoj Varoši u Brčkom protojerej-stavrofor Željko Matić.

Matić, koji je sinoć blagoslovio svečanu akademiji u Domu kulture u Brčkom, rekao je prije toga novinarima da tradicija obilježavanja Savindana izvire iz crkve, te da je u distriktu nastavljena poslije dvije godine pauze zbog epidemije virusa korona.

Potpredsjednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ “Prosvjeta” Brčko Vedrana Dragičević napomenula je da je Sveti Sava krsna slava “Prosvjete” i da je ovo društvo prvu Svetosavsku akademiju organizovalo prije 30 godina, nakon obnove svoga rada.

“To je bila prva Svetosavska akademija održana u Brčkom poslije gotovo pola vijeka. Svetosavskom akademijom i nizom manifestacija proslavljamo najvećeg srpskog učitelja i prosvjetitelja. Sveti Sava je ostavio neizbrisiv trag u našoj književnosti, kulturi i duhovnosti. Kao što je rekao Matija Bećković, Sveti Sava je `izvadio ličnu kartu srpskog naroda`”, rekla je Dragičevićeva.

Ona je istakla da Savindan u distriktu obilježavaju samo nacionalna društva, prije svega “Prosvjeta”, jer se Sveti Sava ne obilježava u obrazovnom sistemu distrikta.

Za izuzetan doprinos u humanitarnom radu, njegovanju i očuvanju srpske kulture, nasljeđa i duhovnosti, razvoju i unapređenju zajednice u kojoj žive, “Prosvjeta” je nagradila Svetosavskom nagradom Milorada Arlova, predsjednika banjalučkog Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji i protojerej-stavrofora Nebojšu Draškića.

Na svečanoj akademiji besjedu o Svetom Savi govorio je protođakon Željko Sekulić, a nastupili su Srpski pravoslavni pojci iz Beograda, Etno-pjevačka grupa “Bosiljak” i vokalni solista Sara Milivojević iz Brčkog.

Svetosavsku akademiju u Brčkom zajednički su organizovali Crkvena opština Brčko i SPKD “Prosvjeta” iz tog grada, a prisustvovao je predsjednik Skupštine distrikta Siniša Milić, te drugi predstavnici Srba u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti distrikta.

Povodom obilježavanja Savindana u “Prosvjetinoj” galeriji je dan ranije održano đačko veče koje su priredili članovi Dramsko-recitatorske sekcije ovog društva.

Istim povodom će sutra u Domu kulture u 19.00 časova biti održan godišnji koncert Folklornog ansambla SPKD “Prosvjeta” Brčko.

 

Izvor: ebrčko

Izdvojeno