bdf.brcko@gmail.com

Predsjedavajući Arbitražnog tribunala pohvalio izgradnju spomenika u Brčkom?

Kako javljaju lokalni mediji “gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Esed Kadrić, zamjenik gradonačelnika dr Anto Domić, predsjednik Skupštine Siniša Milić i zamjenik gradonačelnika Skupštine Ivo Filipović održali su danas u Gradskoj vijećnici radni sastanak sa predsjedavajućim arbitrom Arbitražnog tribunala za Brčko Džonom Klintonom Vilijamsonom i supervizorom za Brčko Džonatanom Menutijem.

Čelnici su arbitra informisali o aktuelnoj političkoj situaciji i funkcionisanju institucija u Brčko distriktu BiH. Ujedno su Vilijamsona upoznali sa funkcionisanjem novih institucija – Komisije za odlučivanje o sukobu interesa i Kancelarije za prevenciju korupcije i koordinaciju aktivnosti na suzbijanju korupcije.

Arbitar Vilijamson zadovoljan je dosadašnjim radom Vlade i Skupštine, a posebno je pohvalio zajedničko djelovanje u blagovremenom i transparentnom usvajanju budžeta.

On je ujedno izrazio svoje zadovoljstvo povodom sprovođenja naloga supervizora o spomenicima u Brčkom, a koji se odnosi na izgradnju Spomenika civilnim žrtvama rata, čije će otvaranje biti upriličeno narednog mjeseca.”

Umjesto svečarskih pohvala aktualnoj vlasti i podrške izgradnji spomenika civilnim žrtvama rata, koji većina udruženja  osporava, bilo bi bolje i Arbitru Wiliamsonu i Supervizoru Mennutiju da se zapitaju zašto se suverenitet i integritet R Srpske na prostoru Brčko Distrikta BiH, suprotno Arbitražnoj odluci, i normativno (izmjenama zakona) i praktično (proslava nezakonitog Dana R Srpske u Brčkom) sve više ostvaruje, dok mladi, glavom bez obzira, bježe iz Distrikta.

 

Izdvojeno