bdf.brcko@gmail.com

Pripadnici Wagnera stigli u Beograd i imaju samo jedan cilj

Američki zvaničnici i obavještajci zabrinuti su zbog velikog širenja uticaja ruske paravojne formacije Wagner u zemljama van Ukrajine, među kojima se nalazi i Srbija. Prema podacima do kojih je došao “Politiko”, šef Wagnera Jevgenij Prigožin u decembru prošle godine poslao je pripadnike ove plaćeničke grupe u Beograd, sve kako bi se borili protiv antiruskog narativa.

Podaci koje je objavio Politiko su rezultat istrage američkih zvaničnika i obavještajaca koji mjesecima unazad prikupljaju podatke o operacijama Wagnera van Rusije.

U depeši koji je dobio Politiko nalazi se detaljni opis kretanja i aktivnosti Wagnera na terenu u Centralnoafričkoj Republici i Srbiji. Analizirano je u kojoj mjeri grupa predstavlja prijetnju lokalnim snagama i zvaničnicima.

Katrina Doksi, pomoćnica direktora i saradnica za Transnacionalne prijetnje američkih obavještajaca, navodi da je Srbija izabrana iz tri razloga.

„Žele da ostvare uticaj u zemljama sa slabom upravom, stalnim bezbjednosnim izazovima i onima koje su obogaćene prirodnim resursima. Zadatak im je i da dogovore bezbjednosne sporazume, ili olakšaju buduće diplomatske odnose sa tim zemljama“, navela je Doksi.

Pojačano prisustvo u Srbiji od decembra

U jednom od depeša se navodi i tačno vrijeme početka njihovog pojačanog rada. Naime, prema tvrdnjama Politika, Wagner je pozicionirao ljude i u Beogradu u decembru.

„Od tada je pokrenuta operacija kako bi se suprotstavila aktivnosti elemenata ruske dijaspore u Srbiji protiv Putinovog režima“, navodi se u jednom od dokumenata.

Kako navodi Politiko, posebno je zanimljivo to što Wagner dolazi u Srbiju u trenutku kada nastavljaju da rastu tenzije na Kosovu.

„Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić naredio je podizanje borbene gotovosti vojske Srbije nedavno. Situacija na Kosovu se pogoršala od novembra kada su vlasti najavile da će etnički Srbi morati da predaju svoje registarske tablice koje su izdali srpski organi. Baš u tom trenutku, Wagner dolazi u Srbiju“, navodi Politiko.

Kako funkcioniše Wagner u inostranstvu?

Inače, kako se navodi u dokumentima, osnovni cilj ovakvih operacija van Rusije jeste „presjecanje“ dogovora i narušavanje odnosa tih država sa Sjedinjenim Državama.

Anonimni zvaničnik je rekao za Politiko da su SAD itekako zabrinute zbog djelovanja Wagner grupe u suverenim državama.

„Vlada SAD zabrinuta je u kojoj mjeri se Wagner mješa u unutrašnju politiku suverenih zemalja, kršeći ljudska prava i otimajući im rudna bogatstva. Postoje značajni dokazi da Wagnerova oštra taktika borbe protiv terorizma na mjestima kao što je Mali pogoršava situaciju stvarajući više mogućnosti za ekstremističku eksploataciju“, rekao je zvaničnik.

Inače, Prigožin i Wagner se godinama nalaze pod američkim sankcijama. Međutim, SAD su nedavno preduzele dodatne korake da pokušaju da kontrolišu Wagnerov pristup oružju. Krajem decembra, Bidenova administracija je uvela dodatne kontrole izvoza Wagnera, otežavajući pristup bilo kojoj opremi sa američkom tehnologijom.

Portparol NSC Džon Kirbi rekao je novinarima prošlog mjeseca da je Wagner zbog sankcija i kontrole izvoza tražio partnere širom svijeta za snabdijevanje alata za podršku svojim operacijama — a Sjeverna Koreja je završila početnu isporuku oružja. Administracija takođe razmatra da Wagnera proglasi terorističkom organizacijom.

„Postoji nekoliko različitih zabrinutosti koje imamo kada ih vidimo kako rade na mjestu kao što je Afrika. Velika implikacija je sposobnost Rusije da širi sopstvenu projekciju moći i obavještajne kapacitete – ne samo izmještanjem zapadnih vojnih obavještajnih sposobnosti – već i kroz traženje novih prava na baziranje i druge mogućnosti koje bi im omogućile pristup strateški važnim lokacijama.”, navodi Kirbi.

 

 

Izvor: N1

Izdvojeno