bdf.brcko@gmail.com

Imena ministara u novom Vijeću ministara BiH

Bh. izdanje Večernjeg lista u subotnjem broju objavilo je imena kandidata za ministarska mjesta u Vijeću ministara BiH iz reda hrvatskog naroda.
Večernjak navodi, kako će novi ministar pravosuđa biti odvjetnik iz Mostara Davor Bunoza, diplomirani pravnik, a nova ministrica civilnih poslova Dubravka Bošnjak iz Sarajeva, doktorica ekonomskih znanosti i dosadašnja zamjenica ravnatelja Agencije za bankarstvo Federacije BiH.

Novi zamjenik ministra sigurnosti trebao bi biti Ivica Bošnjak iz Kreševa, dosadašnji zamjenik ravnatelja Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, a brigadir Slaven Galić iz Širokog Brijega zamjenik ministra obrane.

Zamjenica ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i u ovom mandatu bit će Ljiljana Lovrić iz Kiseljaka, a iz staroga saziva ostaje i Josip Brkić iz Ljubuškog na mjestu zamjenika ministra vanjskih poslova.

Kada su u pitanju mjesta koja pripadaju Srbima, Večernji list piše kako će novi ministar financija i riznice BiH biti aktualni predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija (SNSD), ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa ostaje Staša Košarac (SNSD), novi ministar za ljudska prava i izbjeglice bit će Denis Šulić iz Bosanske Gradiške, a novi ministar sigurnosti Nenad Nešić, lider DNS-a.

Što se tiče ostalih pozicija, Večernji list navodi kako je izvjesno da će Ministarstvo vanjskih poslova preuzeti čelnik Naroda i pravde Elmedin Konaković, čelniku Naše stranke Edinu Forti moglo bi pripasti Ministarstvo komunikacija i prometa, a Zukan Helez kandidat je SDP-a BiH za mjesto državnog ministra obrane.

Večernji list podsjeća kako Borjana Krišto, kojoj je prije tri dana povjeren mandat za imenovanja Vijeća ministara, ima zakonski rok od 35 dana da Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predloži novi sastav Vijeća ministara BiH.

Izdvojeno