bdf.brcko@gmail.com

Izručuje li “osmorka” Brčko Distrikt BiH Dodiku?

“Nova vlast će biti na svim nivoima: država, entiteti i Brčko distrikt”, kaže Nermin Nikšić. Šta bi to značilo za Brčko distrikt BiH? Pa otprilike da će biti izvađen “muslimansko-hrvatski klin na tkivu srpskog naroda u Posavini”, kako bi to rekao srpski radikalni historičar Aleksandar Raković.

Prevejanoj brčanskoj srpsko-hrvatskoj eliti to ne bi trebao biti prevelik zalogaj ako se ostvari predviđanje Nermina Nikšića, predsjednika SDP-a jer bi prekomponiranje vlasti u Brčkom u prvi plan izbacilo neiskusne, a zapjenušane zastupnike NiP-a i SBB-a, te Stranke za BiH, eventualno i jednu predstavnicu nacionalnih manjina. Nikšiću je za ostvarenje nauma, sad za sada, najveći problem zastupnik SDP-a.

Da podsjetimo, vladajuću bošnjačku strukturu u Skupštini Brčko distrikta BiH čini pet zastupnika SDA: Sead Softić, Benjamin Malkić, Senad Osmanović, Admir Mujkanović, Eldad Mrkaljević; dva zastupnika Stranke za BiH: Mehmedalija Karamujić, Zijad Nišić, zatim zastupnik SDP-a Nusret Kusturica i zastupnik turske nacionalne manjine Alija Denjagić.

Opozicionu bošnjačku strukturu čine zastupnici SBB-a Ina Pamučkić i Halil Ljuca, NiP-a  Damir Bulčević, nezavisni zastupnik Abdulah  Iljazović, te predstavnica romske nacionalne manjine Mejra Šečić.

Hipotetički, ako bi se zastupnici Stranke za BiH i SDP-a pridružili “osmorkinoj” nakani da nova vlast bude na svim nivoima, dakle država, entiteti i Brčko distrikt, to bi značilo izbacivanje SDA iz vlasti, te smjenu gradonačelnika distrikta Eseda Kadrića. Poznavaoci brčanskih političkih prilika i odnosa smatraju da bi ovakva vrsta prekompozicije vlasti dovela i do definitivnog ukidanja statusa i ovlasti Distrikta utvrđenih “Konačnom odlukom” tribunala iz 1999. godine.

/D. H./

Izvor: stav.ba

Izdvojeno