bdf.brcko@gmail.com

Predstavljena knjiga ”Brčko u periodu austrougarske uprave (1914-1918)”

U organizaciji Centra za istraživanje moderne i savremene historije iz Tuzle i Medžlisa islamske zajednice Brčko, sinoć je u Brčkom predstavljena knjiga mr.sc. Esafa Levića “Brčko u periodu austrougarske uprave (1878-1918) – Historijska građa i komentari“. Uz autora, o knjizi su govorili prof.dr. Izet Šabotić, prof.dr. Sead Selimović, mr.sc. Omer Zulić i dipl.ing. arh. Mensura Kadrić.

Šabotić je kazao da je historija Brčkog bogata i slojevita, ali još uvijek nedovoljno istražena, te su istraživački projekti vezani za prošlost Brčkog izuzetno važni.

– Knjiga Esafa Levića prezentuje vrijednu dokumentarnu građu koja se odnosi na brojna pitanja vezana za Brčko iz austrougarskog perioda. Poseban značaj knjige je u tome što je u njoj predstavljena arhivska građa Zemaljske vlade za Bosnu i Hercegovinu, kao i periodika koja je izlazila u tom vremenu. Ovako prezentirana arhivska građa daje mogućnost budućim istraživačima brčanske prošlosti da dođu do boljih i zaokruženijih saznanja i sinteza vezanih za politički, demografski, društveni, kulturološki, obrazovni, ekonomski, socijalni i ostale aspekte života u Brčkom u periodu austrougarske uprave – izjavio je Šabotić.

Prof.dr. Sead Selimović je kazao da Levićeva knjiga predstavlja značajan prilog bosanskohercegovačkoj historiografiji te da je njena posebna vrijednost mnoštvo historijske građe koja osvjetljava kako politička i kulturna događanja u Brčkom austrougarskog vremena, tako i svakodnevni život građana.

Direktor Arhiva Tuzlanskog kantona mr.sc. Omer Zulić je kazao da je Lević uspješno predstavio historijske procese, događaje i ljude Brčkog u periodu austrougarske uprave te da zahvaljujući brojnosti prezentirane građe ona predstavlja vrijedan historijski izvor.

Dipl.ing,arh. Mensura Kadrić je kazala da je značaj knjige “Brčko u periodu austrougarske uprave (1878-1918)- Historijska građa i komentari“ između ostalog i u tome što je na jednom mjestu sublimirana arhivska građa koja daje razumijevanje konteksta u kojem su nastajale građevine austrougraskog perioda, a koje i danas postoje u Brčkom.

– Arhitektura je proizvod ljudskog djelovanja i neodvojiva je od čovjeka, ona je rezultat vremena, prostora i društvenih pojava, i kao takva objektivan i činjeničan element u historijskim analizama. U historiji arhitekture nije važno samo imati uvid u historijske izvore o samom objektu, jer on ne može biti dovoljan sam sebi – on mora biti uklopljen u širu sliku vremena i društvenih okolnosti. Stoga ovakva publikacija sigurno da ima značaj za bolje razumijevanje arhitektonskih ostvarenja kao materijalnih svjedočanstava jedne epohe – naglasila je Kadrić.

Autor knjige Esaf Lević je izjavio da mu je bila namjera publikovanjem primarnih i sekundarnih historijskih izvora doprinijeti stvaranju jasnije i preglednije historijske slike sveukupnih prilika na području Brčkog u periodu austrougarske uprave.

– Nadam se da će ova knjiga dati jasniju i potpuniju sliku prošlosti Brčkog koja nam je neophodna kako bismo imali ne samo bolju predstavu o nama samima već i jaču osnovu za važne projekcije sadašnjeg i budućeg društvenog i privrednog razvoja ovoga područja – izjavio je Lević.

Esaf Lević je rođen u Brčkom 1981. godine. Osnovnu školu je završio u rodnom gradu, a Srednju ekonomsku školu u Tuzli. Diplomirao je historiju na Filozofskom fakultetu u Tuzli 2005. godine, a magistrirao na Pravnom fakultetu u Tuzli 2018. godine. Od 2006. do 2014. godine radio je u Arhivu Tuzlanskog kantona na poslovima zaštite, sređivanja i obrade arhivske građe, a u periodu 2014-2018. obavljao je dužnost direktora Muzeja sjeveroistočne Bosne u Tuzli. Od 2019. godine zaposlen je u Službi za arhiv Brčko distrikta BiH na poslovima zaštite, sređivanja i obrade arhivske građe. Stekao je najviše stručno zvanje u oblasti arhivistike – arhivski savjetnik.

 

 

Izvor: eBrčko

Izdvojeno