bdf.brcko@gmail.com

Mnogobrojna hapšenja na graničnim prijelazima

Službenici Jedinice GPBiH Gorica su 11. decembara 2022. godine prilikom ulaska u BiH na prijelazu Osoje lišili slobode M. B. (1992.), državljanku Republike Hrvatske. Utvrđeno je da je za njom Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Srpske raspisalo potragu zbog kaznenih djela „organizirani kriminal“ i „neovlašten promet opojnim drogama“. Predata je službenicima MUP-a Republike Srpske.

Službenici Jedinice GPBiH Brčko, 11. decembra 2022. godine, lišili su slobode A. V. (1993.) jer je utvrđeno da je za njim Policija Brčko distrikta BiH raspisala potragu zbog kaznenog djela „krađa“. Državljanin R. Hrvatske je kontroliran na ulasku u BiH na prijelazu Brčko i predat službenicima Policije Brčko distrikta BiH.

Službenici Jedinice GPBiH Zračna luka Sarajevo, 14. decembra 2022. godine, lišili su slobode A. C. (1973.). Naime, graničnim provjerama je utvrđeno da je za njim Interpol Wiesbaden raspisao potjernicu zbog kaznenog djela „prevara“. Državljanin Republike Turske na Međunarodnu zračnu luku Sarajevo je stigao letom iz Istanbula. Predat je službenicima Sudske policije Suda BiH.

Istoga dana, službenici ove jedinice su na letu iz Zagreba lišili slobode J. L. (1971.) jer je ustanovljeno da ga potražuje Općinski sud u Tuzli zbog kaznenog djela „neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“. Bh. državljanin je predat službenicima Centra sudske policije u Sarajevskoj županiji.

Službenici Jedinice GPBiH Zvornik, 14. decembra 2022., lišili su slobode S. S. (1976.) jer je utvrđeno da ga potražuje Osnovni sud u Vlasenici radi izdržavanja kazne zatvora. Državljanin BiH je kontroliran na ulasku u Bosnu i Hercegovinu na Međunarodnom graničnom prijelazu Šepak.

Dan ranije, 13. decembra 2022., službenici ove jedinice su lišili slobode bh. državljanina, R. M. (1985.) jer ga potražuje Osnovni su u Zvorniku radi izdržavanja kazne zatvora. Kontroliran je na izlasku iz naše zemlje na prijelazu Bratunac.

Uz navedeno, službenici Jedinice GPBiH Zvornik su 11. decembra 2022. lišili slobode bh. državljanina, M. A. (1981.), nakon što je ustanovljeno da ga potražuje Osnovni sud u Trebinju zbog kaznenog djela „nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici“. Kontroliran je na ulasku u našu zemlju na prijelazu Karakaj. Sva trojica su predata službenicima Okružnog centra sudske policije Bijeljina.

Službenici Jedinice GPBiH Gradiška, 12. decembra 2022., lišili su slobode A. S (1991.) jer je utvrđeno da ga potražuje Osnovni sud u Banjoj Luci zbog kaznenog djela „teška krađa“. Državljanin BiH je kontroliran na ulasku u BiH na prijelazu Gradiška i predat službenicima Okružnog centra sudske policije Banja Luka.

Službenici Jedinice GPBiH Zračna luka Banja Luka, 9. decembra 2022., lišili su slobode M. V. (1990.), nakon što je utvrđeno da je za njim Policijska uprava Banja Luka raspisala potragu zbog kaznenog djela „neovlaštena proizvodnja i promet opojnih droga“.

Na Međunarodnu Zračnu luku Banja Luka je stigao letom iz Memingena. Državljanin R. Srbije je predat službenicima Okružnog centra sudske policije Banja Luka.

Izdvojeno