bdf.brcko@gmail.com

Brčanska Vlada donijela odluku o novčanoj pomoći uposlenicima zbog rasta cijena

Vlada Brčko distrikta je na danas održanoj 84. redovnoj sjednici usvojila Odluku o visini novčane pomoći koja može biti isplaćena zaposlenicima usljed rasta potrošačkih cijena u 2022. godini a koja neće biti oporezovana.

„Visina novčane pomoći utvrđena ovom Odlukom iznosi do 1.400 KM na račun zaposlenika i poslodavac je može isplatiti isključivo do kraja ove godine“, istakla je danas Janja Geljić v.d. direktora Direkcije za finansije Brčko distrikta. Poslodavac može zaposleniku isplatiti i niži iznos jednokratne novčane pomoći od ovog kojeg je utvrdila Vlada.

Ona je pojasnila da su poslodavci u slučaju isplate novčane pomoći dužni da Poreskoj upravi dostave obavještenje o visini isplaćene novčane pomoći do 10. januara 2023. godine u skladu s Pravilnikom o primjeni Zakona o porezu na dohodak koje treba da sadrži: naziv i JIB poslodavca, iznos isplaćene novčane pomoći zaposleniku, ukupan broj zaposlenika kojima je isplaćena novčana pomoć te ukupan iznos isplaćene pomoći.

Kolegij Vlade Brčko distrikta je još 26.09.2022. godine zadužio Direkciju za finansije da započne izmjene Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak na način da se uvrsti prijedlog koji se odnosi na uvođenje olakšica u vidu pomoći zaposlenima od strane poslodavca usljed rasta potrošačkih cijena.

Sličnu Odluku je nedovano usvojila i Vlada Federacije BiH gdje su poslodavci u tom entitetu imali mogućnost da svojim zaposlenicima isplate novčani iznos u visini od 1.080 KM a koji nije bio oporezovan.

 

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno