bdf.brcko@gmail.com

Potpisan sporazum o formiranju vlasti u BiH (“Osmorka”, SNSD, HDZ)

Predstavnici deset političkih partija u Bosni i Hercegovini su 15. decembra potpisali koalicijski sporazum i time dogovorili formiranje vlasti na državnom nivou.

Koalicijskim sporazumom su utvrđeni principi djelovanja u narednom mandatu, koji će trajati do 2026. godine.

Vlast će biti formirana na temelju rezultata Opštih izbora, održanih 2. oktobra.

Sporazum su potpisali Milorad Dodik, predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Dragan Čović, predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ) i Nermin Nikšić, predsjednik Socijaldemokratske partije BiH (SDP).

Nikšić je sporazum potpisao u ime takozvane “Osmorke”, koalicije stranaka iz entiteta Federacija BiH, koju čine: SDP BiH, Narod i Pravda (NiP), Naša stranka (NS), Narodni evropski savez (NES), Bosanskohercegovačka inicijativa – Kasumović Fuad, Pokret demokratske akcije (PDA), Za nove generacije i Stranka za BiH (SBiH).

"Imamo pun kapacitet da formiramo stabilne strukture vlasti na nivou BiH", izjavio je Milorad Dodik nakon sastanka sa političkim strankama "Osmorke" 10. decembra u Banjaluci.

Pročitajte i ovo:

Dodik najavio ‘brzo formiranje’ vlasti u BiH

“Osmorka” i HDZ dogovorile su 7. decembra, na sastanku u gradu Konjicu, da će Borjana Krišto iz HDZ-a biti mandatarka za novi saziv Vijeća ministara BiH, dok će Nermin Nikšić iz SDP-a biti mandatar nove Vlade Federacije BiH.

Prijedlog HDZ-a za predsjednicu Federacije BiH je Lidija Bradara, dosadašnja delegatkinja u državnom Domu naroda. “Osmorka” će predložiti kandidate za dva potpredsjednika iz reda Bošnjaka i Srba.

Nermin Nikšić, Dragan Čović i Borjana Krišto na konferenciji za medije nakon sastanka u Konjicu 7. decembra 2022.

Pročitajte i ovo:

Krišto kandidovana za šefa državne vlade, Nikšić za premijera Federacije BiH

“Osmorka” i HDZ su 29. novembra potpisali koalicijski sporazum, i utvrdili principe na osnovu kojih bi trebala biti formirana vlast na svim nivoima – državnom, entitetskom i deset kantona u Federaciji BiH.

Sporazum su tada potpisali Nermin Nikšić, u ime “Osmorke” koja predstavlja većinom bošnjačko biračko tijelo i dio građanskih stranaka u ovom entitetu, te Dragan Čović, u ime hrvatskih stranaka, okupljenih u organizaciju Hrvatski narodni sabor BiH.

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, i Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a BiH, potpisali su sporazum o formiranju vlasti u BiH u Sarajevu, 29. novembra 2022.

Pročitajte i ovo:

Devet stranaka potpisalo sporazum o formiranju vlasti u BiH

Potpisivanjem koalicionog sporazuma su stranke dogovorile da će ubrzano djelovati ka punopravnom člantvu Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji (EU) i Sjevernoatlantskom savezu (NATO).

Također su utvrđeni i temeljni principi djelovanja nove vlasti u smjeru jačanja političke stabilnosti i vladavine prava, te socijalne pravde i ekonomije.

Izvor: slobodnaeuropa

Izdvojeno