bdf.brcko@gmail.com

Preminula Latinka Perović

Latinka Perović, historičarka i političarka, preminula je u ponedjeljak u Beogradu, u 90. godini.

Rođena je u Kragujevcu 4. oktobra 1933. godine, završila je studije historije i doktorirala na Fakultetu političkih nauka (FPN) Univerziteta u Beogradu 1975. godine, prenose beogradski mediji.

Od 1968. do 1972. godine bila je sekretarka Centralnog komiteta (CK) Saveza komunista Srbije (SKS), kada je smijenjena zajedno s Markom Nikezićem, tadašnjim predsjednikom CK SKS-a, u takozvanoj čistki srpskih liberala.

Nikada se nakon toga više nije vratila u politiku, već se posvetila historijskom istraživanju i postala poznata kao stručnjak za historiju Srbije 19. vijeka, kao i savremenu historiju.

Radila je na Institutu za istoriju radničkog pokreta od 1976. do 1998. godine.

Devedesetih godina bila opoziciono orijentirana

Od 1993. do 1998. godine bila je glavna i odgovorna urednicačasopisa Tokovi istorije, a s obnovom višestranačja u Srbiji ponovo je ušla u društveni i politički život, ali na diskretan način.

Tokom devedesetih godina bila je opoziciono orijentirana i angažirala se kao član Političkog savjeta Liberalno demokratske partije (LDP) i Građanskog demokratskog foruma (GDS).

Latinka Perović je sa 27 godina bila predsjednica Antifašističkog fronta žena (AFŽ) Srbije.

U tekstovima i studijama o savremenoj Srbiji često je naglašava da ova zemlja ima potrebu za političarem koji će javno preuzeti odgovornost za zlodjela počinjena u bivšoj Jugoslaviji kako bi se pomoglo pomirenje sa susjednim državama i spriječilo ponavljanje slične tragedije.

Umrla je Latinka Perović. Nikada nisam sreo političarku ili političara takvog razumevanja politike, erudicije, takvog iskustva, i što je najvažnije, tako stvarne ljudskosti i nepretencioznosti. Otišla je, po mom uverenju, jedna od najvećih i najboljih Srpkinja ikada.

Izvor: Agencije

 

Izdvojeno