bdf.brcko@gmail.com

Ismet Dedeić podnio prijavu protiv sebe Komisiji za prevenciju korupcije u Brčkom: „ŽELIM DA UBRZAM OKONČANJE POLICIJSKO-TUŽILAČKE HAJKE PROTIV MENE“

Naš portal je došao do informacije da je direktor Zavoda za planiranje, projektovanje i izgradnju, Ismet Dedeić, uputio prijavu protiv sebe Komisiji za prevenciju korupcije u Brčkom. Povod za taj neobičan postupak, kako saznajemo, bilo je saopštenje Policije Brčko distrikta vezano za policijsku akciju kodnog naziva “Sistem” koja je sprovedena u Zavodu.

U sapštenju je navedeno da je pomenuta akcija izvedena zbog korupcije u zapošljavanju, te da su predsjednik i članovi Komisije za zapošljavanje u Zavodu (jedan od članova je i Dedeić kao direktor) privedeni u Policiju i predati Tužilaštvu u dalju nadležnost.

Tim povodom pitali smo gospodina Dedeića da li je tačno da je podnio prijavu protiv samog sebe, te zamolili da malo šire obrazloži taj postupak:

“ Tačno je da sam to uradio. Naime, proteklo je više od godinu dana od sprovedene akcije, a još uvijek nema tužilačke odluke, izuzev nekih najava, poput prijetnje Glavnog tužioca Zekrije Mujaknovića, upućene za skupštinskom govornicom.

Imajući u vidu činjenicu da se ovo pitanje politizira, da su neki poslanici izrazili interesovanje kad će ta akcija biti okončana, zatim da jedan portal i nezvanični portparol “čuvara zakona” najavljuje optužnice, ja sam osjetio potrebu da dam lični doprinos i pomognem da se na ovaj predmet što prije i na zakonit način stavi tačka.

Da se samoprijavim Kancelariji za prevenciju korupcije posebno sam bio motivisan činjenicom da Tužilaštvo prijeti optužnicama iako nije saslušalo  svjedoka – člana Komisije za zapošljavanje u Zavodu kojem je Glavni koordinator Vlade uputio prijetnju da njegov badžo mora biti primljen na mjesto vozača, što je ključni dokaz političke prijetnje članovima Komisije. I umjesto da ti članovi budu nagrađeni zbog suprostavkjanja političkom zapošljavanju koje razara ovu sredinu, nad njima je izvršeno policijsko-tužilačko nasilje i tortura.

Ja tvrdim da u ovom slučaju nema elemenata korupcije, jer niko od kandidata za pomenuto radno mjesto nije zaposlen. Uz to, o prijetnjama pomenutog visokog zvaničnika Vlade vezano za predmetni konkurs i slučaj, blogovremeno je upoznat i Glavni tužilac. No, očito je da se susrećemo sa ovdašnjom verzijom poznate Orvelove teze – da su svi građani jednaki, a da su neki jednakiji.

Ja pozivam sve institucije i građane da prijave nadležnim organima ako imaju bilo kakav dokaz da sam u cijeloj svojoj radnoj karijeri načinio bilo kakvu koruptivnu radnju, da mi je bilo ko dao poklon ili nešto drugo što se računa kao mito, da sam zaposlio nekog člana svoje porodice ili bilo koga drugog na nezakonit način.

Podsjećam da je na osnovu Naloga supervizora, kojim sam smijenjen sa funkcije savjetnika za privredu, godinama vršena opsežna istraga da li sam počinio bilo šta od prethodno nabrojanog, e da bi to sve bilo okončano tužilačkom odlukom da nema osnova za sumnju da se vodi dalja istraga. Onda je uslijedila i odluka drugog supervizora kojom je ukinut pomenuti sramni Nalog, a u čijem iniciranju su stajali razni “muljatori i šićardžije”, slični pokretačima ove režirane akcije zbog tobožnjeg koruptivnog zapošljavanja u Zavodu.

Zato tvrdim da niko ni u ovom slučaju neće moći da dokaže neku nezakonitu radnju. Tvrdim to, bez obzira na kuloarsku informaciju da je navodno postupajući tužilac u ovom predmetu rekao da u ovom predmetu nema dokaza za podizanje optužnice, ali mu je, navodno, odgovoreno da mora ići do kraja i da mu to neće biti prva optužnica koja je na sudu odbačena.

Sve su to bili motivi da podnesem Kancelariji za prevenciju korupcije prijavu protiv sebe, te da ubrzam razrješenje ove tužilačko-policijske farse.

Usput najavljujem i da ću uskoro objaviti knjigu sa obiljem najkonkretnijih dokaza o sistemskoj korupciji i kriminalu  te o nosiocima tih najvećih pošasti koje razdiru Brčko distrikt i ubijaju budućnost njegovih građana.

Mnogo je razloga što imam duboko nepovjerenje u Glavnog tužioca i šefa Policije, ali vjerujem u Sud Brčko distrikta i, prije svega, u svoju ličnu nevinost. I vjerujem da ću, u slučaju da dođe do optužnice, kao i u nizu ranijih montiranih progona i procesa protiv mene, dokazati da je sve ovo samo dio hajke koju kontinuirano vode oni koji u mojoj radnoj reputaciji i etici, na koje sam ponosan, nalaze prepreku za obavljanje svojih mutnih poslova i planova na štetu Distrikta i njegovih građana.

Na meni nije ostala niti će ostati nikakva sjenka ni hipoteka bavljenja bilo kakvim kriminalnim radnjama. I to ne zbog ‘čuvara zakona’, već zbog moje lične i porodične časti, kao i zbog pripadnika moga brojnog i časnog plemena. Zbog mojih predaka i potomaka” – istakao je Dedeić na kraju svoga obrazloženja vezanog za policijsko-tužilačku akciju kodnog imena “Sistem”.

Izdvojeno