bdf.brcko@gmail.com

Crna Gora je na ivici sukoba

Novinarka iz Crne Gore Tamara Nikčević izjavila je da je ta država “na ivici sukoba” i da je “na ivici da nestane”.

“Sve institucije su planski srušene. Na djelu je bukvalno državni udar. Rastura se jedna država koja je 2020. godine bila lider u EU integracijama. Isključivo jedna strana i satanizacija”, kazala je Tamara Nikčević na tribini “Autonomija – sloboda znači odgovornost”, prenosi Beta.

Na debati u okviru manifestacije “Dani Srđana Aleksića” u Banjoj Luci, ona je rekla da se Crna Gora nalazi “u medijskoj okupaciji”, jer je na djelu ekspanzija i dominacija medija pod utjecajem predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

“Izuzev portala Autonomija mislim da se u Srbiji ne može ni u jednom mediju čuti glas iz Crne Gore. Nijedno jedino slovo nijednu riječ o onome s čime se suočava Crna Gora, a suočava se sa brutalnom agresijom Aleksandra Vučića i srpsko-ruske agenture”, kazala je Nikčević.

‘Prevladava anticrnogorski narativ’

Dodala je da se to može uporediti sa onim šta je srpska propaganda radila sa Albancima krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina.

“Na djelu je dehumanizacija, na djelu je ukidanje prava na identitet, na naciju, kulturu, na bilo koju vrstu autonomije”, ocijenila je Nikčević.

Predsjednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bodrožić ocijenio je da je većina u Srbiji izrazito nacionalistička.

“U Srbiji odavno prevladava anticrnogorski narativ. I sa opozicione pa čak i građanske strane Crnogorcima odriče pravo da budu crnogorski. Mislim da Crnu Goru spašava samo to što je članica NATO-a”, rekao je Bodrožić.

On je ocijenio da je 95 posto medija u Srbiji režimski orijentisano.

“Nezavisni novinari su politički protivnici, tako ih vlast percipira, jer je opozicija veoma slaba”, rekao je Bodrožić.

Novinarske nagrade ‘Srđan Aleksić’

Novinar iz Hrvatske Boris Pavelić rekao je da u toj zemlji postoji katalog dopuštenih i poželjnih tema.

“Tabuizirane su teme ratnih zločina, o njima se ne govori. Formalna europeizacija Hrvatske to nije promijenila”, kazao je Pavelić.

On je optužio predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića da je “rodonačelnik upropaštavanja vrijednosti” u toj državi.

“On negira ratne zločine, relativizira genocid u Srebrenici. On je seksista, on je perverzija ljevice i civilizirane politike. On je vrsta najave simboličnog srednjovjekovlja”, rekao je Pavelić.

Na manifestaciji “Dani Srđana Aleksića” bit će uručene i regionalne novinarske nagrade “Srđan Aleksić” novinarki iz Srbije Tamari Skrozzi, novinaru iz Hrvatske Viktoru Ivančiću i beogradskom istraživačkom portalu KRIK.

Regionalnu novinarsku nagradu “Srđan Aleksić” Tamara Skrozza dobila je u kategoriji “Za hrabrost”, Viktor Ivančić u kategoriji “Za doprinos zajednici” i portal KRIK u kategoriji “Za medije”.

Aleksić ubijen zbog spašavanja prijatelja Bošnjaka

Tu prvu regionalnu novinarsku nagradu raspisali su Helsinški parlament građana Banje Luke, Mreža za izgradnju mira, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Institut za medije iz Crne Gore i Udruga za promicanje medijske kulture, umjetnosti i tolerancije “Lupiga – svijet kroz obične oči” iz Hrvatske.

Srđan Aleksić bio je mladić iz Trebinja kojeg su pripadnici Vojske Republike Srpske ubili u centru tog grada u januaru 1993. godine, jer je spasio život svom prijatelju, Bošnjaku Alenu Glavoviću, kojeg su namjeravali da ubiju.

Tokom dvodnevne manifestacije aktivisti za ljudska prava iz Prijedora Edinu Ramuliću uručena je mirovna nagrada “Goran Bubalo”.

Goran Bubalo (1972-2020) bio je mirovni aktivista i direktor Mreže za izgradnju mira u Bosni i Hercegovini.

Izvor: Agencije

 

 

Izdvojeno