bdf.brcko@gmail.com

U Bijeljini izvršena ekshumacija posmrtnih ostataka žrtve proteklog rata iz Brčkog

Na lokalitetu groblja Palikuša u Bijeljini izvršena je ekshumacija posmrtnih ostataka jedne žrtve proteklog rata, a najvjerovatnije se radi o osobi bošnjačke nacionalnosti iz Brčkog.

Istražilac Posebnog odjeljenja za ratne zločine Tužilaštva BiH nalazi se na terenu u Bijeljine gdje, po nalogu tužioca, koordinira rad ovlaštenih službenih lica koja učestvuju u procesu ekshumacije.

Na lokalitetu groblja Palikuša u Bijeljini ekshumirani su posmrtni ostaci jedne osobe i uzet je materijal potreban za DNK analizu i uttvrđivanje identiteta nestale osobe.

Prema preliminarnim informacijama, najverovatnije se radi o posmrtnim ostacima jedne osobe bošnjačke nacionalnosti sa područja Brčkog, a koja je nestala za vrijeme posljednjeg rata.

Identitet nestale osobe biće precizno utvrđen identifikaciom putem DNK analize, a koja će se izvršiti u narednom periodu.

Radom ovlaštenih lica u postupku ekshumacije koordinirao je istražitelj Tužilaštva BiH, a u postupku ekshumacije su prisustvovali predstavnici Instituta za nestale osobe (INO) BiH, Komemorativnog centra PUK-a Tuzla, kao i policijski službenici MUP-a RS, PU Bijeljina, koji su obezbjeđivali lokaciju i izvršili zločin- tehnička podrška.

 

 

Izvor: klix.ba

Izdvojeno