bdf.brcko@gmail.com

Podignuta optužnica protiv Gorana Stjepanovića koji je u gradskoj zoni nosio automatsku pušku

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv Gorana Stjepanovića* tereteći ga da je u avgustu ove godine u  gradskoj pješačkoj zoni u Brčkom nedozvoljeno nosio automatsku pušku i ozbiljno prijetio gostu jednog lokala. Optužnicom potvrđenom pred Osnovnim sudom Distrikta, Stjepanović je optužen za krivična djela nedozvoljenog držanja oružja ili eksplozivnih materija i ugrožavanja sigurnosti.

Goranu Stjepanoviću iz Brčkog (47)* stavljeno je na teret da je 04. avgusta u večernjim satima, u vidno pijanom stanju, došao ispred ugostiteljskog objekta Amazon, u gradskoj pješačkoj zoni, ušao u lokal i tražio E. A. Našavši ga, Stjepanović je najprije pitao A. da li mu njegov sin duguje neki novac, a pošto mu je A. to potvrdio, rekao mu je: „Sad ću se ja vratit’, da se obračunamo“. Zatim se udaljio u nepoznatom pravcu, da bi poslije par minuta ponovo traživši A. došao do lokala noseći u ruci automatsku pušku s pripadajuća dva okvira municije u kojima se nalazilo 30 metaka. Vidjevši ga kako dolazi naoružan, A. je iz straha za svoj život pobjegao na zadnja vrata lokala – navodi se u optužnici.

Odmah po prijavi incidenta, Tužilaštvo je u skladu sa svojim nadležnostima, a u saradnji s Policijom Brčko distrikta BiH, brzo interveniralo otvorivši krivičnu istragu i pokrenuvši postupak protiv osumnjičenog. Za tri mjeseca, Tužilaštvo je već okončalo istragu podigavši pred Osnovnim sudom optužnicu za krivično djelo Ugrožavanje sigurnosti  (iz člana 180 stav 1 Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH).  Kako je držao automatsko oružje, čija nabavka građanima uopće nije dozvoljena, Stjepanović je istovremeno optužen i za krivično djelo Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija (iz člana  365 stav 1 Krivičnog zakona).  U fazi prethodnog saslušanja pred sudom, optužnica protiv Stjepanovića u cijelosti je potvrđena.

Izdvojeno