bdf.brcko@gmail.com

Brčanska Policija u akciji “Fićo” pronašla drogu i oružje

Policija Brčko distrikta BiH je u sklopu kontinuiranih planskih aktivnosti na sprečavanju i suzbijanju neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga po Naredbi Osnovnog suda i pod nadzorom Tužilaštva Brčko distrikta BiH, provela akciju kodnog naziva „FIĆO“.

Navedena akcija je realizovana u periodu od 16. do 18.11.2022. godine na području Brčko distrikta BiH, gdje su na dvije lokacije izvršeni pretresi dva lica i dva stambena objekta, prilikom čega su pronađena određena opojna sredstva i oružje, a protiv dva lica koja su lišena slobode biće podnešen Izvještaj Tužilaštvu Brčko distrikta BiH o počinjenim krivičnim djelima.

Policija je ovom akcijom upotpunila rezultate za posljednja tri mjeseca, s obzirom da je u tom periodu proaktivnim radom otkriveno i dokumentovano ukupno 11 slučajeva iz oblasti zloupotrebe opojnih droga. U vezi s navedenim, Tužilaštvu Brčko distrikta BiH upućeno je 11 izvještaja protiv 12 lica, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili ukupno 16 krivičnih djela, od toga 10 krivičnih djela „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“, četiri krivična djela „Omogućavanje uživanja opojnih droga“, jedno krivično djelo „Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih tvari“ i jedno krivično djelo „Neovlaštena nabavka, držanje ili prodaja oružja ili bitnih dijelova za oružje“.

Tokom navedenih istražnih aktivnosti šest lica je lišeno slobode, a obavljeno je ukupno 19 pretresanja (stambenih objekata, lica i prevoznih sredstava), prilikom čega je pronađeno i privremeno oduzeto opojnih droga i to: 105,950 grama marihuane, 12,501 grama amfetamin-speeda, 7,867 grama kokaina, 1,712 grama heroina, 63 komada tableta ekstazi i šest stabljika indijske konoplje, kao i oružje: pištolj marke „CZ-99“, kalibra 9 mm sa izbrušenim serijskim brojem i pripadajućim okvirom sa 14 komada metaka, dvije ručne bombe „M-57“ i tri kutije sa po 50 komada metaka kalibra 9 mm i jedan prazan okvir za pištolj.

Policija Brčko distrikta BiH će i u narednom periodu nesmanjenim intenzitetom preduzimati aktivnosti u borbi protiv ovog vida kriminaliteta.

ŠEF
POLICIJE BRČKO DISTRIKTA BiH
mr. Goran Pisić

Izdvojeno