bdf.brcko@gmail.com

ARIZONA, kultno mjesto prve poslijeratne među entitetske trgovine u BiH

U malom posavskom selu Dubrave, na trouglu općina Gradačac, Brčko i Srebrenik, s obje strane magistralnog puta Tuzla – Orašje smještena je najveća tržnica u Bosni i Hercegovini – “Arizona”.

Formirana je 1997. godine, spontano, a postala je kultno mjesto prve poslijeratne međuentitetske trgovine u BiH. Na tom mjestu su se okupljali Bošnjaci, Srbi, Hrvati, Romi, Albanci. Niklo je na stotine drvenih baraka, a moglo se kupiti apsolutno sve.

Daščare srušene

Nekad je “Arizona” bila sinonim za švercanje, a jedno vrijeme tamo je bilo čak i ilegalnih javnih kuća.

– Tih godina Distrikt Brčko je gubio milione, pa smo donijeli program uređenja tržnice. Daščare su porušene, urađena je savremena infrastruktura, a onda je počela gradnja čvrstih objekata. Danas je to mali grad u kome posao ima 2.500 prijavljenih radnika, a u kasu Distrikta se godišnje slije oko 14 miliona maraka – kazao nam je Ismet Dedeić, tvorac savremene tržnice “Arizona”.

Ekipa „Avaza“ posjetila je ovu pijacu, koja se nalazi na 15-ak kilometara od Brčkog.

Kako su nam rekli prodavači, trenutno se najviše traže peći na čvrsto gorivo. No, građani na „Arizoni“ mogu kupiti sve, od vjenčanica i odijela, vijčane robe, poljoprivrednih alatki, voća, povrća, garderobe, donjeg veša, raznih “krpica”, nakita… Zatekli smo i ljubazne prodavače u modernim prodajnim prostorima. Iako je konkurencija velika, među njima vlada velika solidarnost.

Moderni objekti

Senad Vegopčević iz Gračanice, Mario Džinić iz Bijele, Boro Kanjević iz Bijeljine, Feti Šabani iz Gostivara uglas kažu da se ovdje ne pita ko je ko, kako se zove, koje je vjere i nacije, već je li čovjek ili nije, treba li pomoći kada nekome posao ne ide.

– Svi se mi dobro poznajemo, zajedno smo krenuli iz daščara prije više od 20 godina i došli do ovoga, sada su tu moderni objekti. Pomažemo jedni drugima kad kome zaškripi. Svi mi živimo od tržnice i porodice izdržavamo. Ako kod jednog od nas nešto nedostaje, mušteriju uputimo drugom kolegi. Oni koji govore o nacionalizmu, koji ljude razdvajaju, neka dođu na ovu tržnicu i neka se nauče o životu od ovih ljudi. Ovo je BiH u malom i zato smo opstali na ovom komadu naše države – kazao nam je Šabani.

Neradni ponedjeljak

“Arizona” je poznata kao mjesto gdje se mogu kupiti poznati svjetski brendovi po niskim cijenama. Naravno, radi se o „lažnjacima“ marki “Lacosta”, “Tommy Hilfiger”, “Dolce Gabbana“, “Gucci”, “Adidas”…

Ovdje se svakim danom, osim neradnog ponedjeljka, a naročito vikendom, slije rijeka kupaca iz Hrvatske, Srbije, Slovenije i iz svih krajeva BiH.

 

Izvor: avaz.ba

Izdvojeno