bdf.brcko@gmail.com

Osman Osmanović osuđen na pet godina još uvijek u zatvoru: U Beogradu održano ročište po žalbi

Osman Osmanović, bivši pripadnik Armije Republike Bosne i Hercegovine i Hrvatskog vijeća odbrane, u martu ove godine je pred Sudskim vijećem Višeg suda u Beogradu osuđen na pet godina zatvora.

Pred Apelacionim sudom u Beogradu danas je održano ročište po uloženim žalbama na presudu Osmanoviću.

Iznijeli sažetke

Kako je Feni potvrdila Anesa Imamović, kćerka Osmana Osmanovića, na ročištu su danas i tužilac i advokat Osmanovića, Đorđe Dozet iznijeli sažetke svojih žalbi na prvostepenu presudu.

“Advokat je tražio oslobađajuću presudu. Sada čekamo odluku. Vijeće sudija nije dalo rok za izricanje presude”, kazala je Imamović.

Viši sud u Beogradu u martu ove godine je osudio Osmanovića na pet godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih 1992. godine nad zatvorenicima u logoru Gornjem Rahiću na području Brčkog.

Osman Osmanović je uhapšen 23. novembra 2019. godine u Beogradu. Razlog su krivične prijave koju je MUP RS podnio srbijanskom tužilaštvu za ratne zločine. U trenutku hapšenja nije bila raspisana potjernica.

Nije niti bila podignuta optužnica ili pokrenuta istraga u Srbiji.

Nakno prvostepene presude, Fond za humanitarno pravo (FHP) upozorio je kako je predmet Osmanovića trebalo ustupiti pravosuđu BiH.

Prvostepena presuda

Viši sud u Beogradu je 18. februara 2022. osudio državljanina BiH Osmana Osmanovića na kaznu zatvora od pet godina.

Navode da je kao inspektor policije Brčko nečovječno postupao prema jednom pripadniku Vojske RS i dvojici civila srpske nacionalnosti. Oni su bili zatočeni u logoru “Rasadnik”, u naselju Gornji Rahić.

Sud je Osmanoviću produžio i pritvor u kojem se nalazi od momenta hapšenja i koji će trajati do upućivanja na izdržavanje kazne zatvora.

“Fond za humanitarno pravo smatra da je ovaj predmet od samog početka trebalo ustupiti pravosuđu BiH u cilju jačanja regionalne saradnje i povjerenja u institucije BiH”, saopćeno je tada iz FHP-a.

Izdvojeno