bdf.brcko@gmail.com

Hiljade na protestima u Podgorici

Ispred Skupštine Crne Gore u Podgorici večeras je održan građanski protest pod nazivom “Ima nas”, sa koga su okupljeni građani zatražili povlačenje Zakona o predsjedniku i vanredne parlamentarne izbore, javlja Anadolu Agency (AA).

Na protestu se okupilo više hiljada građana, koji su nosili državne zastave Crne Gore i pjevali crnogorske pjesme. Okupljeni su nosili transparente na kojima je pisalo “Stop sijanju mržnje”, “Ima nas, ne damo Ustav, hoćemo izbore”, “Ima nas za Crnu Goru! Za EU!”, “Nemamo više izbora – Idemo na izbore!”.

Zahtjeve građana je na početku protesta pročitao je Nebojša Mrvaljević, izvršni direktor foruma slobodnih građana “Luča”, u čijoj organizaciji se protest i održava.

“Zahtijevamo da se spriječi rušenje ustavnog poretka Crne Gore i da izmjene Zakona o predsjedniku budu povučene. Zahtijevamo dogovor oko sudija Ustavnog suda kako bi se obezbijedili uslovi za održavanje izbora. Zahtijevamo održavanje vanrednih parlamentarnih izbora, kako bi Crna Gora što prije dobila državno odgovornu Vladu koja će štititi interese države i raditi u korist građana!“, naveo je Mrvaljević.

 

Izvor: Anadolija
 

Izvor: Anadolija
 

Izvor: Anadolija
 

Izvor: Anadolija
 

Izvor: Anadolija
 
Izvor: Anadolija

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Adnan Striković kazao je da je Crna Gora večeras, kao i uvijek kada je teško, pokazala da zna da se suprostavi gaženju Ustava.

“Mi smo tu kada treba braniti slobodu, demokratiju, sekularnu, multinacionalnu, antifašističku, građansku i evropsku Crnu Goru. Onu Crnu Goru u kojoj možemo imati različite svetinje, ali u kojoj su Ustav i zakoni svetinja svima. Nadam se da su i mnogima koji su nakon 30.08.2020. godine pomislili da je stvarno osvježilo, sada stvari mnogo jasnije. Nadam se da su i oni shvatili da tjeranje strateških investitora sa juga, zatvaranje Kombinata aluminijuma Podgorica i Željezare Nikšić, da gašenje Montenegro Airlinesa i zaustavljanje razvojnih projekata na sjeveru, da maltretiranje sportista ove države, da vrijeđanje po nacionalnoj i vjerskoj osnovi, da gaženje Ustava i pravne države, nikako ne mogu značiti osvježenje, već da to predstavlja politički i civilizacijski sunovrat jednog društva i jedne države”, rekao je poslanik SDP-a Adnan Striković.

Prema njegovim riječima, Crna Gora je vazda kroz istoriju znala tome da se suprotstavi.

“Zato im i poručujemo – nećete nas naviknuti na primitivizam i sluganstvo. Nećete nas naviknuti na to da ova država ne pripada svima jednako”, kazao je Striković.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković sa protesta je poručio da su “rušitelji” potcijenili stamenu Crnu Goru i istakao da nema više umivene retorike i pristojnosti uz poruku “da smo tek počeli” i da “nećemo nijemo stajati, ovo je bedem preko kog više neće proći”.

“Nemamo više vremena za pojašnjenja i objašnjenja, evo smo se pojasnili i objasnili već pune dvije godine. I evo su za te dvije godine odveli državu na oltar izdaje i prodaje i udarili na temelje građanske, evropske i moderne Crne Gore”, kazao je on.

Sada su se, ističe, drznuli da udare na kičmu države, da “udare na Ustav, na zlatnog orla sa grba, na crvenu boju sa zastave, da udare na pretke koji su krv prolivali, i na našu majku Crnu Goru koja ih je hranila ispod plavoga svoda”.

“Udarali su kukavički i iza leđa, udarali su besprizorno, udarali su vjerujući da je stvar u Crnoj Gori završena, misleći da nemamo hrabrosti da im odgovorimo. Našu pristojnost i civilizovan odnos, našu toleranciju i uvažavanje onoga koji misli drugačije tumačili su kao slabost. A nijesu bili svjesni da smo ih kao slabije od sebe čojski štitili sve dok prije nekoliko dana nijesu prešli i poslednju liniju koju smo im bili spremni istolerisati”, naglasio je poslanik DPS-a.

Zato im, dodaje Živković, i sa ovoga mjesta “poručujem da su nas potcijenili”.

“Potcijenili su stamenu Crnu Goru, potcijenili su slobodarsku Crnu Goru, potcijenili su gene koje nosimo, potcijenili su vjerujući da je sve završeno. E, pa evo ima nas, i ne da nije završeno, nego je tek počelo. Tek smo počeli i čuće nas i danas i sjutra i svakog dana, čuće nas na svakom mjestu, na ulici, na trgu, zgradi, svugdje će se vijoriti crvene zastave i pjevati majskoj zori, čuće nas nikad jače i nikad glasnije, jer od večeras ništa više neće biti isto”, poručio je Živković.

 

Izvor: N1

Izdvojeno