bdf.brcko@gmail.com

Hrvatski svatovi iz Brčkog napadnuti na Lončarima-ekskluzivan video snimak

Na regionalnom putu Orašje – Tuzla nedaleko od naselja Lončari, u nedjelju 30. oktobra dogodio se incident kada su dva lica srpske nacionalnosti presrela kolonu hrvatskih svatova koji su iz naselja Ulice u Brčkom krenuli po mladu u Domaljevac. eBrčko saznaje da je u incidentu jedno lice zadobilo teže tjelesne povrede, a da su napadači privedeni i protiv njih je podnesen izvještaj Tužilaštvu.

Prema izjavama očevidaca, lice sa inicijalima C. C. rođen 1992. godine otrgnuo je od svatova i slomio hrvatski barjak, dok je lice inicijala S.S. navodno repetiralo pištolj prijeteći svatovima. Nakon sto je mladoženja prepoznao napadače (poznanici iz škole) isti je pokušao smiriti situaciju s molbom napadačima da propuste kolonu, nakon čega je S. S. drškom pištolja udario mladoženju u glavu i nanio mu povredu u vidu rasjekotine. Mladoženja R.T. je odmah prevezen u Bolnicu u Orašju gdje mu je ukazana hitna medicinska pomoć.

lepnica 1Samo dan prije, odnosno u subotu 29. oktobra, u srpskoj povratničkoj mjesnoj zajednici Lepnica takođe se dogodio incident kada se kolona hrvatskih svatova zaustavila ispred kuća povratnika gdje su pjevali hrvatske pjesme i mahali zastavama, što je kod mještana izazvalo strah, a na lice mjesta je izašla i policija koja je, po tvrdnjama mještana, sačinila zapisnik.

eBrčko je u srijedu, odmah po saznanju za ove incidente, uputio upit Policijskoj upravi u Orašju i Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske. Iz PU Orašje su odgovorili odmah drugi dan, dok je iz MUP-a RS odgovor stigao tek danas.

”Obavještavamo vas da smo postupili po vašem mail od 02. studenog 2022. godine te smo izvršenim provjerama utvrdili da niti jedna organizacijska jedinica Uprave policije MUP-a Županije Posavske nije zaprimila prijavu bilo kakvog događaja koji se odnosi na navode iz vašeg maila. Uzimajući u vidu da navodite da se incident dogodio u naseljenom mjestu Lepnice upućujemo vas da se obratite nadležnoj policijskoj postaji u Republici Srpskoj obzirom da se Lepnice u cijelosti nalaze na teritoriji Republike Srpske”, stoji u odgovoru iz PU Orašje, kojeg potpisuje Miroslav Živković, direktor policije.

Međutim, ove tvrdnje opovrgava Jelisije Milić iz Lepnice koji je lično pozvao policiju u Orašju, koja je ubrzo i izašla na teren i sačinila zapisnik. Milić se takođe čudi neznanju direktora Policije i kaže da je Lepnica u sastavu Federacije BiH i da je u nadležnosti PU u Orašju.

”Kolona hrvatskih svatova koja se uputila prema Vidovicama, zastala je u selu gdje su domaćinu koji je kosio kanal mahali zastavama iznad glave. Odmah sam pozvao policiju jer sam se uplašio za bezbjednost svoje porodice, a u petak sam ponovo išao u PU Orašje na razgovor gdje mi je i predočena izjava koju sam dao, malo izmjenjena ali suštinski tačna”, tvrdi Milić.

eBrčko ekskluzivno donosi snimak svatovske kolone koja je prošla kroz Lepnicu.

 


Iz Policije Republike Srpske je saopšteno da su protiv dva lica podnesene krivične prijave.

”Policijska stanica Pelagićevo je  30.10.2022. godine oko 13,30 časova obavještena da je u mjestu Lončari opština Donji Žabar, na magistralnom putu M1-107 ( Orašje-Tuzla)  iz motornog vozila marke,, Audi” u kojem su se nalazila dva lica muškog pola zaustavljena svadbena kolona koja se kretala iz pravca Lončara prema Orašju, tačnije presretnuto vozilo u kojem se nalazio mladoženja a kojem su lica iz vozila marke ,, Audi,, skinuli zastavu te su udarcima rukohvata gasnog pištolja mladoženji naneli tjelesne povrede.

Na licu mjesta od strane policijskih službenika izvršen je uvidjaj, na osnovu saglasnoti dezurnog tuzioca Okružnog javnog tužilaštva u Doboju.

Operativnim radom policijskih službenika Policisjke stanice Pelagićevo navedena lica su identifikovana i ispitana u svojstvu osumnjičenog, te je od istih privremeno oduzeto oruzje ( gasni pištolj).

Okružnom javnom tužilaštvu u Doboju, policijski službenici Policisjke stancie Pelagićevo su 04.11.2022. godine protiv lica C.C. i S.S. podneli izvještaj o počinjenom krivičnom djelu ,, Tjelesna povreda”, ”, saopšteno je iz Policijske uprave Bijeljina.

Ova dva odvojena događaja za sada se zvanično ne mogu dovesti u vezu, i ako pjedini mještani Lončara i Lepnice, ne opravdavajući postupke svojih sunarodnika, tvrde da svatovska kolona iz Brčkog ni na kakav način nije provocirala i da je zbog ponašanja svatova iz Lepnice sasvim moguće došlo i do incidenta u Lončarima.

 

 

Izvor: eBrčko

Izdvojeno