bdf.brcko@gmail.com

Lideri zapadnog Balkana u Berlinu potpisali tri sporazuma

Šefovi vlada šest ekonomija zapadnog Balkana potpisali su tri sporazuma o mobilnosti u okviru Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište i to o slobodi kretanja s ličnom kartom, o priznavanju visokoškolskih kvalifikacija i o priznavanju profesionalnih kvalifikacija za doktore medicine, stomatologe i arhitekte.

Sporazumi su potpisani u okviru samita Berlinskog procesa koji je održan danas u glavnom gradu Njemačke.

– Iako otpisani kao skoro nemogući, nakon teške i komplicirane dvije godine, tri sporazuma o mobilnosti koja je koordiniralo Vijeće za regionalnu saradnju konačno su ugledala svjetlo dana. Danas dopiru do onih kojima su namijenjeni, a to su građani – kazala je generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu na samitu.

Njemački kancelar Olaf Scholz zahvalio je Vijeću za regionalnu saradnju na odlično obavljenom poslu u protekle dvije godine na olakšavanju sklapanja tri sporazuma o mobilnosti te pozvao na ubrzavanje regionalne saradnje i procesa evropske integracije.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen rekla je da je ovo veliki iskorak ka integraciji u zajedničko regionalno tržište, jer se ljudima daje mogućnost da prošire iskustva i daju ono najbolje regionu.

U zaključcima predsjedavajućeg, učesnici Berlinskog procesa su potvrdili ključnu ulogu ovog procesa kao pokretača regionalne saradnje kojim se ubrzava proces integracije sa Evropskom unijom i pohvalili su napore koje je zapadni Balkan uložio u provođenje zajedničkog regionalnog tržišta, kao i ključnu koordinacionu ulogu Vijeća za regionalnu saradnju i CEFTA-e u uspješnim pregovorima o zaključivanju sporazuma o mobilnosti u okviru zajedničkog regionalnog tržišta.

Potvrđujući da se energetska kriza i prelazak na obnovljivu energiju mogu iznijeti samo tješnjom regionalnom saradnjom, učesnici samita su se složili da Evropa treba razmisliti o snabdijevanju energijom i energetskoj sigurnosti te kako osigurali pristupačnu i pouzdanu energiju i boriti se protiv klimatskih promjena, ali i raditi na smanjivanju zagađenja okoliša.

U tu svrhu lideri šest ekonomija zapadnog Balkana su usvojili Zajedničku deklaraciju o energetskoj sigurnosti i zelenoj tranziciji na zapadnom Balkanu. Učesnici su potvrdili posvećenost regiona Zelenoj agendi za zapadni Balkan, još jednom programu koji koordinira Vijeće za regionalnu saradnju, u cilju osiguranja ugljične neutralnosti do 2050. godine.

Učesnici samita su naglasili želju za nastavkom Berlinskog procesa kako bi se iskoristio puni potencijal poboljšane i inkluzivne regionalne saradnje i saglasili su se da se naredni samit u okviru Berlinskog procesa 2023. godine održi u Albaniji, saopćeno je iz RCC-a.

 

Izvor: N1

Izdvojeno