bdf.brcko@gmail.com

Budžet Brčko Distrikta za 2022. godinu povećan na 249 miliona KM

Skupština Brčko distrikta je, na započetoj 32. redovitoj sjednici, usvojila drugi rebalans proračuna Distrikta za 2022. godinu u iznosu nešto većem od 37 000 000 maraka, nakon čega je ukupan proračun Distrikta za 2022. godinu povećan na 249 000 000 maraka.

Predsjedatelj skupštinskog Povjerenstva za proračun Srđan Blažić rekao je kako je Povjerenstvo prihvatilo deset (10) amandmana koje su uputili predstavnici mjesnih zajednica, udruga građana i pojedinci, kao i 14 amandmana gradonačelnika te da je dio sredstava za bruto plaće i naknade koji neće biti utrošen do konca godine preraspoređen na kapitalni proračun, donacije udrugama građana od općeg interesa i Odjelu za obrazovanje Vlade Distrikta.

Blažić je napomenuo kako će određeni broj zahtjeva i prijedloga koji su pristigli za rebalans biti ugrađen u konačnu verziju proračuna za 2023. godinu, da Povjerenstvu i dalje pristižu prijedlozi građana i udruga, da se jedan dio tih zahtjeva odnosi na povećanje plaća zaposlenim u institucijama distrikta koji imaju najniži platni razred, kao i za povećanje plaća voditeljima pododjela koji su prema Zakonu o službenicima i namještenicima ostali nerazmjerno raspoređeni u odnosu na svoje podređene.

Nakon što su povučene ranije predložene izmjene i dopune Zakona o sportu, zastupnici su, u prvom čitanju, prihvatili novi prijedlog izmjena i dopuna ovoga zakona.

Dopredsjednik Skupštine Ivo Filipović istaknuo je kako jedan sportski kolektiv više neće moći povlačiti sva potrebna sredstva iz proračuna, već da mora pronaći i druge izvore financiranja.

– Došlo je vrijeme da sportski kolektivi moraju pravdati sredstva koja dobiju iz proračuna. Ukoliko se sportski kolektiv financira samo iz proračuna Distrikta, postavlja se pitanje opravdanosti njegovog postojanja – rekao je Filipović.

Skupština je na 32. redovitom zasjedanju donijela odluku o održavanju javne rasprave o Nacrtu zakona o zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti, koji je usvojen u prvom čitanju.

Javna rasprava o ovom Nacrtu zakona bit će održana u četvrtak, 10. studenoga, s početkom u 16 sati u dvorani za plenarna zasjedanja.

Prije početka 32. redovite sjednice Skupština je nastavila 31. redovito zasjedanje i usvojila, u prvom čitanju, Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o obrazovanju u osnovnom i srednjem školama Brčko distrikta uz zaključak da se o ovim izmjenama i dopunama održi javna rasprava koja je zakazana za srijedu, 9. studenoga, s početkom u 16 sati u dvorani za plenarna zasjedanja.

federalna.ba/Fena

Izdvojeno