bdf.brcko@gmail.com

Na prijedlog Tužiteljstva Brčko Distrikta produžen pritvor Miroslavu Tomiću

Na prijedlog Tužiteljstva Brčko distrikta BiH, Osnovni sud u Brčkom produžio je pritvor Miroslavu Tomiću (32), osumnjičenom da je prije mjesec u Dubravama, kod Brčkog, pokušao i pripremao teške krađe i od ranije nedozvoljeno držao oružje.

Osumnjičenom koji je osuđivan za slična kaznena djela, ali i za ubojstvo sugrađanke, pritvor je produžen za dva mjeseca zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ponoviti ili dovršiti pokušano kazneno djelo.

“Tužiteljstvo provodi istragu protiv Tomića zbog sumnje da je tijekom noći između 27. i 28. rujna u Dubravama, s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi, provaljivanjem u ugostiteljski objekt ‘108’ pokušao tešku krađu. Sumnja se da je najprije bacanjem kamena razbio staklo na prozoru objekta, a zatim upotrebom fizičke snage izvršio podvaljivanje prozora na visini od oko 210 cm i koristeći ljestve zakoračio u unutrašnjost objekta. Pošto se aktivirao protuprovalni alarm osumnjičeni se, primijećen od vlasnika, udaljio s lica mjesta ne završivši započeto djelo”, navodi se u naredbi o provođenju istrage.

Uz to, sumnja se da je u tom mjestu, od neutvrđenog razdoblja pa do 30. rujna, kada je uhićen, u pomoćnom objektu držao ručnu bombu nepoznate proizvodnje. Uz bombu, Policija distrikta Brčko prilikom pretresa pronašla je na istom mjestu skrivena sredstva za koja se sumnja da su bila namijenjena za izvršenje kaznenog djela teške krađe te oduzela ih i pod nadzorom Tužiteljstva nastavila procesuiranje osumnjičenog.

Tomić je lišen slobode 30. rujna i sutradan doveden u prostorije Tužiteljstva koje je, zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ponoviti kazneno djelo, predložilo sudu da mu odredi pritvor, te je sud donio rješenje o pritvaranju osumnjičenog na razdoblje od jednog mjeseca, navodi se u Tužiteljstvu Brčko distrikta BiH.

Prije isteka jednomjesečnog pritvora, Tužiteljstvo je podnijelo prijedlog sudu da osumnjičenom produži pritvor iz istih razloga uslijed kojih mu je ova mjera izrečena, što je sud u cijelosti prihvatio. Iako se osumnjičeni može žaliti Apelacionom sudu Distrikta, žalba na rješenja o produženju pritvoru ne zadržava njegovo izvršenje.

S druge strane, Tužiteljstvo i policija intenzivno nastavljaju prikupljanje dokaza za kaznena djela teške krađe u pokušaju, nedozvoljenog držanja oružja ili eksplozivnih tvari i pripremanja kaznenog djela.

Podsjetimo, krajem srpnja okončano je suđenje protiv Tomića po optužbama da je početkom ove godine upravo u Dubravama izvršio provalu u jednu obiteljsku kuću, a zatim je zapalio. Za tešku krađu i paljevinu, on je pred Osnovnim sudom nepravomoćno osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od dvije godine i šest mjeseci. Zbog odluke o sankciji, Tužiteljstvo je na ovu presudu izjavilo žalbu tražeći izricanje strože jedinstvene kazne zatvora, stoji u priopćenju.

 

Izvor: dnevna.ba

Izdvojeno