bdf.brcko@gmail.com

Srbija i Rusija pokušavaju omogućiti Karadžiću da ne služi kaznu

Radovan Karadžić, međunarodni ratni zločinac, ne odustaje od pokušaja da izbjegne služenje doživotne robije zbog počinjenog genocida i četiri zločinačka poduhvata u kojima
je bio jedan od glavnih planera, navodi se u pismu Udruženja “Majke enklava Srebrenica i Žepa” i Udruženje žrtava i svjedoka genocida upućenom Antoniju Guterresa, generalnom sekretaru UN, Gracieli Gatti Santana, predsjednici MICT-a, Sergeu Bramertzu, glavnom tužiocu MICT-a , te Vladi Velike Britanije i premijeru Rishiju Sunaku na ruke.

“Republika Srbija uz pomoć Ruske Federacije je angažirala preko 120 tzv.srpskih intelektualaca, uglavnom osoba koje su u proteklim ratovima učestvovali, rukovodili  i pružali podršku Radovanu Karadžiću, Slobodanu Miloševiću, Jovici Stanišiću, Frenkiju Simatoviću, Ratku Mladiću i drugim zločincima,da napišu pismo u kojem kritikuju vladu Velike Britanije, MICT  i navodne loše uslove u britanskom zatvoru u kojem boravi Radovan Karadžić među “intelektualcima” se nalazi međunarodni ratni  zločinci, njihovi pomagači i osobe koje ne priznaju naslijeđe ICTY/MICT iz Den Haga.

Već dugo su se u Srbiji probudili “aveti prošlosti” koji ne biraju sredstva da štite ratne zločince, negiraju zločine i čak glorificiraju zločin i zločince, te ovo pismo to i potvrđuje. Molimo Vas da ne nasjedate na provokacije iz Srbije i mi žrtve smo duboko ubjeđeni da Radovan Karadžić u Velikoj Britaniji uživa najviši, dozvoljeni stepen prava, kao presuđeni međunarodni zločinac shodno zakonima u Velikoj Britaniji”, kaže u pismu.

Podržavamo rad MICT i opredjeljenost Velike Britanije da sarađuje i pruža pomoć MICT.

“Mi žrtve nikada nismo  dobili bilo kakvu podršku ili vidjeli emociju koja bi dolazila iz Srbije. I dan danas Srbija i njezini “intelektualci “ negiraju zločin genocida presuđen od ICTY/MICT i ICC .

Molimo Vas da ne obraćate  pažnju na one koji danas pišu pisma podrške Radovanu Karadžiću boreći se za njegova demokratska prava, a ranije su pred ICTY/MICT svjedočili  o nevinosti Radovana Karadžića ,optužujući nas žrtve da smo sami sebe ubijali i da su logori smrti bili hoteli sa 5 zvjezdica. Danas nažalost moramo čitati  iste lažne priče koje dolaze iz Srbije i Rusije, da se ratnim zločincima uskraćuju njihova demokratska  prava. Tražimo da preduzmete mjere iz vaše nadležnosti i da tzv. intelektualcima u saradnji sa drugim državama i institucijama, a zbog laži i dezavuisanja međunarodne javnosti, zabranite ulazak u zemlje EU svima onima koji su svojim potpisima pokušali prevariti i ismijati vas i međunarodno pravo”, navodi se.

 

Izvor: nap.ba

Izdvojeno