bdf.brcko@gmail.com

Preminuo profesor Kemal Halilović

Legendarni brčanski profesor matematike, Kemal Halilović, preminuo je danas u Brčkom u 74. godini života.

Popularni profesor Kemo bio je omiljen brojnim generacijama brčanskih gimnazijalaca, iako je mnogima ostao u sjećanju kao strog. Bio je jedan od posljednjih predstavnika “stare garde” profesora, onih koji su u školu ulazili kao u hram obrazovanja.

Ništa manje poštovanja nije zahtijevao ni od svojih učenika.

Bio je jedan od pionira upotrebe modernih tehnologija u nastavi, svojim učenicima omogućio je da brojnim vježbama i zadacima pristupe sa svojih računara još prije više od 15 godina. Okušao se i kao programer, te mnoge generacije naučio osnovama upotrebe tehnologija koje su danas dio svakodnevice.

Osim po svom znanju i vaspitnim metodama, ostaće upamćen i po brojnim uzrečicama.

Često je znao reći: “Nisam ja izmislio matematiku.” Ipak, ukoliko pitate njegove učenike, oni neće biti baš sigurni u to.

Objašnjenja je počinjao sa “Evo o čemu se tu raducka”, a svi kojima je predavao i danas znaju da je “jednačina samo trenutak u životu jedne funkcije, a nejednačina epizoda”.

Voljeli su ga čak i oni učenici koji su radili zadatke “za pomogača perača čaša”, a takve je znao utješiti konstatacijom da su dijeljenje i oduzimanje ljudi izmislili samo da bi mučili djecu.

Niko nije znao dočarati kako je teško vaditi korijenje kao Kemo.

Podjsećanje na “Jesam ja vama pričao kao… Nisam? Naslonite se!” i danas mnogim brčanskim generacijama izmami osmijeh.

Najvažnije, svoje učenike je naučio kako se briše tabla i da se i vruća pita može jesti – samo ako se ćopka.

 

 

Izvor: nula 49

 

Izdvojeno