bdf.brcko@gmail.com

Krivične prijave zbog nepravilnosti na biralištima u Brčko Disriktu

Centralna izborna komisija BiH je zbog nepravilnosti uočenih nakon zatvaranja birališta i to na dva biračka mjesta  u Distriktu, podnijela krivične prijave Tužilaštvu Bosne i Hecegovine.

„Prijave su podnesene jer je iskazana sumnja u unošenje falsifikovanih odnosno nevažećih glasačkih listića na dva biračka mjesta u Distriktu. S obzirom da je sve u nadležnosti Tužilaštva BiH, nisam u prilici precizirati o kojim se tačno biralištima radi, niti kakva bi eventualno tužilačka odluka mogla biti“, rekao je glavni tužilac Brčko distrikta BiH Zekerija Mujkanović.

Glavni tužilac Brčko distrikta BiH smatra da je Koordinaciono tijelo za praćenje regularnosti proteklog izbornog procesa na nivou cijele BiH, koje je prvi put formirano, kvalitetno odradilo svoj posao.

„Što se Brčkog tiče, na dan izbora smo imali dežurnog tužioca na dispoziciji Tužilaštvu BiH za pružanje eventualne pomoći ako se ukaže potreba za nekim istražnim radnjama, no do momenta zatvaranjanja birališta takva potreba nije iskazana“, naglasio je Mujkanović.

S obzirom da se nezakonite radnje dešavaju i prilikom prebrojavanja glasova, odnosno pakovanja glasačkih listića Mujkanović  još jednom podsjeća da je CIK BIH podnijela tužbu zbog sumnje da je na dva biračka mjesta zatečen određen broj falsifikovanih glasačkih listića.

„Jasno je svima da epicetnar problema predstavljaju birački odbori, odnosno način njihovog formiranja, tim prije jer ih direktno predlažu politički subjekti kao učesnici tog istog biračkog procesa“, akcetirao je Mujkanović.

Svjestan činjenice da nije na tužilaštvima da predlažu promjene, naročito Izbornog zakona, Mujkanović ipak smatra da se u ovom kontekstu ipak nešto kvalitetno treba izmjeniti.

„Parlamentarci bi trebalo da razmisle o svemu, te ako se odluče na izmjene, s procesom njihovog uvođenja startuju odmah“, zaključio je glavni tužilac Brčko distrikta BiH Zekerija Mujkanović.

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno