bdf.brcko@gmail.com

Pogled iza kulisa Internacionalnih teatarskih susreta Brčko Distrikta BiH

Dojam je da se iza svjetala pozornice NOVIH kazališnih susreta svašta zbiva. Jakiša, ravnatelj  isti iznova nas je zatekao.  Opet je nakrivio šeširić i  dejstvovao samozadovoljno.

Bez javnosti dostupnog  konsultiranja, proglasio ih je internacionalnim. Baš onako spisateljski „talentirano“ kao autor više kazališnih uradaka. Sad već sredovječne kazališne susrete on dva desetljeća ravna po osobnom nahođenju. Pravi promicatelj europskih vrednota.

Motom ovih susreta „Bolest Друштва“ Jakiša zorno pokazuje koliko se poistovjetio sa kazališnim susretima. Slojevita i najmanje troznačno zainteresirana lokalna zajednica,  baš je „bolećiva“ prema njegovim vragolijama. Porezni obveznici to sve plate. A Jakiša se smješka.

Sa klimavom većinom ni brčanska politička javnost se ne buni. Skrbeći se za vlastite zadnjice i fotelje, te financijske interese ne haju za Jakišine poteze. On to zna. I odlično koristi. Kako za politički sustav koji ga drži, tako i da zadovolji svoju malenkost.

U ime stručne, kazališne javnosti obvezu pravdanja potpune promjene strukture Susreta, preuzeti će  već kazališni sveznalac S.V. On će to, umjesto novinara. Poslenici javne riječi neće imati prigodu da na okruglom astalu postavljaju pitanja. Jakiša ništa ne prepušta slučaju.

Naravno, S.V. će svojim prepoznatljivim izgovorom istim medijima već skovati plaćeničko-sociološko–producentsko- inter nacionalizirano–redateljsko- podaničko pravdanje. I potrebu da se Festival inokosno redefinira. Sa festivalom postupaju kao sa Reality showom. Sa stalnim iznalaženjima novih formi fromovske analize ljudi.

Trebali su sjetiti da to mnogo čudesnije radi srbijanska „ružičasta“ televizija. Oni su velemajstori za takve programe. I u tim Reality programima Brčko je lošije prošlo od Srebrenika. Srebrenik je dobio nekoliko zvijezda granda, a u Brčko poslao zvjezdicu granta.

Ovog listopada  „internacionaliziranje“ teatra će Brčake stajati  nekoliko stotina tisuća grantovskih maraka. Koliko li je to oira ?

Nije u pitanju uigrani duo  Jakiša i Srle. Njihova  provincijalna prenemaganja odavno su  znani Brčkom i Brčacima

Brine  izostanak reagiranja. Ne samo ovogodišnjeg. Niko se nije zainteresirao za vragolije.

Zar  je moguće da Susreti do sada nisu zaslužili Vijeće. Jedan  ozbiljan strukovni i stručni organ. U  ime Brčko Distrikta BiH, oni bi se bavili zanatskim dijelom kazališnih Susreta.  Izborom predstava. Imenovanjem izbornika.

Troškovi  za njihovo angažiranje mogli su se uglaviti među 100 tisuća maraka, koliko je ove godine izdvojeno samo za konzumiranje uzvanika. Žuraja za izabrane .To se  šapatom priča u Europi, gdje se sve tajne saznaju.

Osobno brinem za  Jakišu. Kako će pravdati ovolike novce. Je li  članove povjerenstva dostatno instruirao i educirao. Da neće biti u sukobu interesa. Ili ne daj Bože, korumpirani.

Možda će sve ON LINE, kao onomadne Susreti kazališta.

Šta ako povjerenstvo koje će formirati, odbije pravdanje novca. Hoće li Jakiša imati mogućnost da se žali. Ili prihvatiti pravorijek Povjerenstva.

Hoće li se u tom slučaju tek internacionalizirani Susreti ugasiti narednih pet godina.  Kao nogometni klub Jedinstvo sa 105 godina trajanja.

Ili će ravnatelj lično vratiti neopravdane, a potrošene marke.  Iz vlastitih, teškim  pregalaštvom, stvorenih rezervi.

 

 

Pismo običnog brčanskog ljubitelja kazališnih susreta

 

S.P.

 

Izdvojeno