bdf.brcko@gmail.com

Dodik i Čović imaju dogovor za formiranje vlasti

Lider SNSD-a Milorad Dodik smatra da bi bilo loše da se na nivou Bosne i Hercegovine vlast formira sa izbornim gubitnicima iz Republike Srpske.

 

Naveo je da postoji mogućnost da se vlast na nivou BiH formira sa izbornim gubitnicima iz Republike Srpske, ali da se time ide u avanturizam.

– Ono što bi bilo loše je upravo to da se na nivou BiH vlast formira sa izbornim gubitnicima iz Republike Srpske – rekao je Dodik novinarima u Sarajevu nakon sjednice Predsjedništva BiH.

Naveo je da će vladajuće stranke iz Republike Srpske najvjerovatnije imati četiri delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

– Vjerujem da ćemo ponovo imati četiri delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BIH, imat ćemo člana Predsjedništva BiH, imat ćemo vlast u Republici Srpskoj, a to će možda samo ubrzati neke naše odluke – poručio je Dodik.

Ponovio je da ne zna kako će se odvijati situacija u vezi sa formiranjem vlasti na nivou BiH i kom smjeru će se ići.

Dodik smatra da je najkonfuznija situacija u Federaciji BiH, te da lider DF-a Željko Komšić tvrdi da SAD-e traži da se vlast ne formira sa SDA.

Dodik je istakao da postoji dogovor sa liderom HDZ-a BiH Draganom Čovićem za nastavak partnerstva.

– Do sada je dogovoreno da ćemo sve pratiti sa HDZ-om, Dragan Čović i ja imamo taj dogovor i mi ćemo prije nego što bilo šta budemo dogovarali sa federalnim partnerima apsolutno definisati i precizirati našu politiku – istakao je Dodik.

On je naveo da ništa nije poznato kada je riječ o formiranju vlasti na nivou BiH.

– Pitanje je da li ovdje uopće treba vlast, kada se zaustavlja izgradnja gasovoda u uvjetima kada cijeli svijet i Evropa vape za gasovodima, umjesto da smo otvoreni i da bilo ko ko može dovede bilo kakvu investiciju takve vrste, ovdje se to uporno zaustavlja – ocijenio je Dodik.

Napomenuo je da neki zvaničnici iz Evrope prijete Republici Srpskoj.

– Oni više ne mogu sebi pomoći, a kamoli nama – ocijenio je Dodik.

(Vijesti.ba)

Izdvojeno