bdf.brcko@gmail.com

Odluka CIK-a: Provjeriti vreće iz Zenice, Brčkog, općine Centar

Pet članova je bilo u sjedištu CIK-a, a dvije članice su se uključile telefonom na današnjoj hitnoj sjednici.

Jednoglasno je usvojen Prijedlog naredbe o uvidu sadržaja vreća sa glasačkim listićima kako je predložio Glavni kontrolor.

“Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine, u cilju pravilnog objedinjavanja i utvrđivanja rezultata izbora na biračkim mjestima gdje ima manje glasačkih listića u odnosu na broj potpisa, po službenoj dužnosti naređuje Glavnom centru za brojanje da izvrši uvid u vreće sa glasačkim listićima za druge nivoe datog biračkog mjesta, kako bi se utvrdilo da li je birački odbor nedostajuće glasačke listiće upakovao u neku drugu vreću. Ukoliko se u nekoj drugoj vreći pronađu nedostajući glasački listići Glavni centar za brojanje će utvrditi izborne rezultate za taj nivo sa tim glasačkim listićima”.

Uvid se vrši za nivo Predsjedništvo BiH (jedno biračko mjesto), PS BiH (dva biračka mjesta), Parlament FBiH (jedno mjesto), skupštine kantona za četiri biračka mjesta.

Ova naredba je jednoglasno usvojena.

Predsjednik CIK-a Suad Arnautović kazao je da se radi o neuredno spakovanim vrećama iz Zenice, Brčko distrikta i Općine Centar Sarajevo.

“Sačekat ćemo da kontrola izvrši svoj dio posla i danas ćemo u poslijepodnevnim satima održati još jednu sjednicu i raspraviti o utvrđivanju rezultata izbora”, kazao je Arnautović.

 

Izvor: nap.ba

Izdvojeno