bdf.brcko@gmail.com

Poreski inspektori počeli zatvarati pravne subjekte u Distriktu zbog neizdavanja fiskalnih računa

Inspektori Poreske uprave Brčko distrikta su za devet mjeseci ove godine zbog neizdavanja fiskalnih računa izdali 47 prekršajnih naloga pravnim licima te četiri rješenja o privremenoj zabrani obavljanja poslovne djelatnosti.

Proces fiskalizacije, odnosno uvođenje pravnih subjekata u fiskalni sistem u Brčko distriktu je započeo u martu 2019. godine i od tada do danas sva pravna lica imaju obavezu izdavanja fiskalnih računa. Sam proces  fiskalizacije je uveden radi smanjenja sive ekonomije te povećanja prihoda u odnosu raniji period.

Koliko se poštuje zakonska obaveza izdavanja fiskalnih računa kod poslovnih subjekata koji se nalaze u sistemu fiskalizacije provjerili smo u Direkciji za finansije gdje nam je Janja Geljić vršilac dužnosti direktora ove ustanove potvrdila da se inspekcijske kontrole vrše kontinuirano.

“Inspektori Poreske uprave Brčko distrikta su za devet mjeseci ove godine izvršili 145 kontrola poreskih obveznika na obavezu izdavanja fiskalnih računa. Ove kontrole su vršene u svim djelatnostima počev od trgovine, ugostiteljstva, apoteka i benzinskih pumpi te je nakon izvršenih kontrola izdato 47 prekršajnih naloga zbog neizdavanja fiskalnih računa među kojima je najveći broj ovih prekršaja evidentiran u ugostiteljskim objektima“, kazala je Janja Geljić v.d. direktora Direkcije za finansije.

Janja Geljić v.d. direktor-a Direkcije za finansije

Zbog ponavljanja prekršaja neizdavanja fiskalnih računa inspektori su nedavno izdali i četiri rješenja o privremenoj zabrani obavljanja poslovnih djelatnosti za četiri pravna lica u trajanju od 20 dana. Zabrane obavljanja poslovne djelatnosti su izdate za tri ugostiteljska objekta i jednu pekaru na području Brčko distrikta.

Vršiteljica dužnosti direktora Direkcije za finansije je u narednom periodu najavila pojačane inspekcijske kontrole izdavanja fiskalnih računa te da su u zadnjih mjesec dana inspektori posebno kontrolisali izdavanje ovih računa u pekarama i mesnicama.

“Poreska uprava je izvršila 48 kontrola izdavanja fiskalnih računa u pekarama koje su registrovane na području  Brčko distrikta i 42 kontrole u mesnicama”, potvrdila je Geljić za Radio Brčko

Zakonom o fiskalnim sistemima u Brčko distriktu je predviđeno da se samostalnom poduzetniku zbog neizdavanja fiskalnog računa izriče prekršajni nalog u visini od 500 KM dok je pravnom licu taj iznos 2.000 KM.

 

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno