bdf.brcko@gmail.com

Kajganić u akciji spašavanja Dodika

Tužilaštvo BiH započelo je hitne provjere protiv članova Centralne izborne komisije BiH zbog njihove naredbe o ponovnom brojanju glasova za predsjednika Republike Srpske, saznaje Istraga. Provjere se provode na osnovu prijave SNSD-a Milorad Dodik.

“U predmetu ovog Tužilaštva vrše se provjere navoda iz krivične prijave podnesene protiv više lica zbog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlašćenja. Shodno tome, potrebno je da nam u skladu sa odredbom člana 35. stav 2., tačka d) Zakona o krivičnom postupku dostavite zapisnik sa 61. sjednice CIK-a održane dana 10.10. 2022. godine, kao i Naredbu glavnom centru za brojanje za otvaranje vreća i ponovo brojanje glasačkih listića po službenoj dužnosti na svim biračkim mjestima u Republici Srpskoj za nivo predsjednika i potpredsjednika Republike Srpske donesenoj na navedenoj sjednici”, navedeno je u aktu Tužilaštva BiH koji je u petak upućen Centralnoj izbornoj komisiji BiH.

U Tužilaštvu BiH su nam potvrdili da je predmet formiran na osnovu prijave SNSD-a. Podsjećamo, CIK je Naredbu o ponovnom brojanju listića donio u ponedjeljak. Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je u utorak održao konferenciju za medije i najavio podnošenje krivične prijave protiv članova CIK-a.

Prijava je podnesena u srijedu, a vršilac dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH Milanko Kajganić je odmah dao predmet na hitno postupanje. Postupajućem tužiocu je trebalo manje od 48 sati da se obrati CIK-u i da traži zapisnike i dokumentaciju.

“Na jutrošnjem kolegiju”, kazao je na sjednici održanoj u ponedjeljak predsjednik CIK-a Suad Arnautović, “CIK BiH je razmotrio više primjedbi i imao je na uvid i dokaze i videomaterijale. Izborni proces je toliko kontaminiran da nije moguće utvrditi tačne rezultate. CIK BiH je odlučio da izda naredbu Glavnom centru za brojanje da, radi pravilnog objedinjavanja, izvrši otvaranje vreća s 2.239 redovnih mjesta uključujući i Brčko distrikt BiH za predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske”. otkriva Istraga.ba.

 

 

(BN)

Izdvojeno