bdf.brcko@gmail.com

Tri petlje na budućem autoputu kroz Brčko

Direktor Zavoda za planiranje, projektovanje i razvoj Brčko distrikta Ismet Dedeić izjavio je juče da će se već sljedeće sedmice resornom odjeljenju Vlade Brčko distrikta predati izmjene i dopune Prostornog plana Brčko distrikta u vezi sa trasom budućeg autoputa Beograd – Banjaluka, dionica koja prolazi kroz distrikt i dionice koja ide od Orašja ka Tuzli.
– Skoro godinu dana se vode aktivnosti na utvrđivanju trasa za ove autoputeve. Vođene su razne aktivnosti i imali smo jednu varijantu na početku. Zainteresovane strane su se tu pojavile, Putevi Republike Srpske i Autoceste Federacije BiH, koji su takođe dali svoje primjedbe i mi smo konačno usaglasili buduću trasu kroz distrikt – rekao je Dedeić, navodi Radio Brčko.
Dodao je da će se buduća trasa odlikovati sa tri priključka, odnosno, petlje i to u blizini Lončara, Potočara i treća na tromeđi Palanke, Bukvika i Brke.

– Budući autoput iz pravca Bijeljine počinje u Popovom Polju, potom prolazi kroz Ražljevo, Potočare i Boće, te dio trase prolazi između Palanke i Brke, nastavlja se pored Bukvika i na zapadnom dijelu izlazi kod Marković Polja prema Lončarima i dalje ka Banjaluci. Dok trasa od Orašja ka Tuzli ide preko Bukvika, Vujičića do Maoče gdje kroz tunel izlazi kod Brgula – istakao je Dedeić.

On je naglasio da će se građani Brčkog u budućnosti jako brzo moći priključiti na auto-put bilo gdje da krenu.

Dedeić je dodao da će se nakon još nekih usaglašavanja već naredne sedmice prijedlog Prostornog plana Brčko distrikta, koji se odnosi na trase autoputeva, predati Odjeljenju za prostorno planiranje i imovinsko-pravne poslove Vlade Brčko distrikta koja će dalje postupati kroz javne rasprave, kako je to zakonom propisano.

Koje dionice autoputeva i brzih puteva su izgrađene u Bosni i Hercegovini, a koje su u planu, možete pogledati u našoj Info mapi.
Izvor: ba.ekapija.com

Izdvojeno