bdf.brcko@gmail.com

Bračni par iz Brčkog podigao plantažu indijske konoplje

Tužilaštvo Brčko distrikta podiglo je optužnicu protiv Petra i Katarine Kajkić, uhapšenih u augustu ove godine u operativnoj akciji Korov. Supružnici iz Gornje Skakave optuženi su da su u tom mjestu podigli više zasada indijske konoplje, a nadležni sud je potvrdio optužnicu.

Petar i Katarina Kajkić optuženi su da su od maja do septembra ove godine na teško pristupačnom dijelu zemljišta obraslom rastinjem podigli tri zasada Indijske konoplje. Oni su uhapšeni u međunarodnoj akciji, a pronađene plantaže droge procijenjene su na vrijednost od pola miliona maraka.

“Oni se terete da su neovlašteno uzgajali biljku Canabis Sativa L, koja je proglašena opojnom drogom, tako što su je zasadili, skoro svakodnevno obilazili i zalijevali uz pomoć sistema za navodnjavanje. Oni su tako uzgojili 302 stabljike Indijske konoplje, koje su dostigle različite visine između 70 i 250 centimetara, a čijim je vještačenjem utvrđeno da sadrže tetrahidrocannabinol”, navodi se u optužnici.

Usto su optuženi da su nabavili i u porodičnoj kući u Gornjoj Skakavi posjedovali predmete i supstance namijenjene uzgoju ove biljke, u kojoj je Petar, prema navodima optužnice, držao i više komada puščanih metaka, čija nabavka građanima uopće nije dozvoljena.

“Supružnici Kajkić uhapšeni su 2. augusta, a kako posjeduju državljanstva Hrvatske i Austrije, na prijedlog Tužilaštva distrikta određen im je jednomjesečni pritvor. Nakon pritvaranja, Tužilaštvo i Policija neodložno su nastavili voditi istragu u pravcu dokazivanja krivičnih djela neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga i nedozvoljenog držanja oružja ili eksplozivnih materija”, naveli su iz brčanskog tužilaštva.

Budući da i dalje postoji opasnost od bjekstva optuženih, tužilaštvo je zatražilo od suda, koji je potvrdio optužnicu, da im produži pritvor.

 

Izvor: klix.ba

Izdvojeno