bdf.brcko@gmail.com

POSTIZBORNE PATNJE: „Zašto mijenjati nešto ako nam je dobro“. 

Kako nam izbori nisu donijeli skoro ništa novo zaključak je jednostavan – „zašto mijenjati nešto ako vam je dobro“.

Jedina novina je kuknjava članova biračkih odbora u Brčko distriktu da su do iznemoglosti čekali predaju izbornog materijala.

Zašto je sve tako komplikovano?

Da li vrijedi raditi za 100-tinjak KM 30 i više sati neprekidno?

Odgovori se nalaze na više mjesta, pa ih je pomalo teško razumjeti, ali počnimo od glave:

  • Izborna komisija je već godinama sastavljena od isključivo provjerenih stranačkih vedeta, te je struka i znanje u organizovanju izbornog procesa potisnutno u drugi plan.    Jedino bitno je obezbijediti dobar rezultat onom ko te zaposlio.
  • Obuka biračkih odbora je puki formalizam, tj.dvosatno deklamovanje izbornih pravila. Nakon toga se organizuje  „TESTIRANJE ZNANJA“ i ocjenjivanje da li ste prošli obuku.  Kako nazvati to testiranje, onaj predavač od maloprije iz zadnjeg reda dovikuje tačne odgovore….2A….4C…..9B……….. a potom vam daju prolaznu ocjenu da ste obučeni za provođenje izbornog procesa. Dakle većina članova biračkih odbora  izlazi iz tog postupka SVJESNA DA NE ZNA RADITI U  IZBORNOM PROCESU.
  • Prijem i obrada izbornog materijala je povjeren „obučenim kadrovima“ iz prethodno navednog, te nema potrebe bilo šta objašnjavati i dovoditi u sumnju.
  • Kako se postaje član biračkog odbora? Pa tako što politička partija odabere „najsposobnije“, te ih kandiduje izbornoj komisiji, a ona kao (NEOVISNO TIJELO) obuči i imenuje.

Poslije izbora svjedočimo da su se tokom izbora desile razne nepravilnosti, od kojih je samo dio prijavljen, jer je teško upratiti sve marifetluke kojim se služe. Bojim se da je pored pravosudne, policijske, i svake druge u našoj zemlji prisutna i izborna mafija, te da je i ovaj proces doslovno OTET i postao je puki formalizam koji treba da zadovolji apetite vlasti.

I kao šlag na tortu dođe kuknjava „da im je teško sjediti u autu 10-tak sati da bi predali izborni materijal“.

KAKAV NAROD, TAKVI BIRAČKI ODBORI, PA I SAMAVLAST.

P.S.

Jutros gledam Elon Musk predstavlja OPTIMUSA, robota za kućne poslove, te se pitam da li će prvi kontigent da završi u BIH za potrebe provođenja izbora. Nisu li nam obećali robote kao ispomoć???

 

 

„Nepošteni građanin“

Izdvojeno