bdf.brcko@gmail.com

Na području Distrikta otvoreno 141 biračko mjesto, na 8 manji tehnički problemi

Na području Brčko distrikta BiH jutros su otvorena sva biračka mjesta, njih 141. Na osam biračkih mjesta bilo je manjih tehničkih problema te su otvorena sa neznatnim kašnjenjem, dok je na tri biračka mjesta zabilježeno kašnjenje do 45 minuta.

Mrkonjićeva je na konferenciji za novinare rekla da se na jednom biračkom mjestu sa otvaranjem kasnilo 30 minuta, a na drugom 20 minuta.

Ona je napomenula da je na pojedinim biračkim mjestima veliki broj posmatrača htio u isto vrijeme biti na biračkom mjestu koji je prostorno ograničen, te da su dobili uputstva kako da postupe u tom slučaju.

Što se tiče biračkih odbora, navela je Mrkonjićeva, svi su kompletirani i još juče su dostavili izborni materijal na sva biračka mjesta koje je obezbjeđivala policija.

– Razlozi kašnjenja su ponovno prebrojavanje glasačkih listića, s obzirom na to da se u Distriktu radi dupli posao jer se glasa za oba nivoa, odnosno oba bosanskohercegovačka entiteta – izjavila je predsjednica Izborne komisije Brčko distrikta BiH Andera Mrkonjić.

U Brčko distriktu BiH pravo glasa ima 72.780 birača, od toga 43.463 za opciju Federacije BiH i 29.311 za opciju RS.

Sa terena stižu informacije da problema ima i u Brčkom. Kako nam javljaju koaliciji ‘Pod lupom’ prijavljena su imena članova biračkih odbora koji su imenovani ispred fiktivnih stranaka koje nemaju svoje liste i kandidate.

Naime pojedine stranke uopće nemaju svoje kandidate, a prijavljene su kako bi dobili mjesta u biračkim odborima.

 

RTV Slon/FENA, Agencije

Izdvojeno