bdf.brcko@gmail.com

Brčansko Tužilaštvo spremno za praćenje zakonitosti ovogodišnjih Opštih izbora

Koordinaciono tijelo za praćenje zakonitog provođenja cijelokupnog izbornog procesa, što podrazumjeva sam čin glasanja, ali i zbrajanje izbornih rezultata, potpuno je spremno za djelovanje.

„Iz ugla svih relevantnih institucija napravljen je maksimalan iskorak i pripreme da bi se izborni proces proveo u potpunosti u skladu sa zakonom. Tako je Tužilaštvo BiH već odredilo četiri tužioca koja će biti locirani u Regionalnim uredima „SIPA“-e kako bi surađivali sa tužiocima sa tog podrtučja u procesuiranju izbornih nepravilnosti koje se eventualno uoče na dan izbora. Svi smo samo za dan izbora odredili tužioce koji će se baviti izbornim nepravilnostima i preduzimanjem istražnih radnji u ovom kontekstu“, rekao je Glavni tužilac Distrikta Zekerija Mujkanović.

U cijeli proces, pored policijskih agencija, svakako je uključena i Centralna izborna komisija BiH.

„CIK će na sam dan izbora, a i po njihovom okončanju, kada bude provjeravala provedene izbore, odnosno utvrđivala rezultate, sve ono do čega dođe, a što ukazuje na počinjavanje krivičnih djela, prijavi tužilaštvima koja će se i nakon provedenih izbora baviti krivičnim dijelima“, naglasio je Mujkanović.

 

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno