bdf.brcko@gmail.com

U Brčkom obilježena 30. godišnjica formiranja Drugog korpusa Armije R BiH

Polaganjem vijenaca i cvijeća na šehidskom Mezaristanu u Gornjem Rahiću te na Centralnim spomen obilježjima borcima Armije Republike BiH i pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane danas je u Brčkom obilježena 30. godišnjica formiranja II korpusa Armije R BiH.

„Drugi korpus je bio najmnogoljudniji u sastavu Armije BiH i njegova zona odgovornosti se prostirala na 28 opština što najbolje govori o doprinosu kojeg su borci ovog korpusa dali na mnogim ratištima istočne i sjeveroistočne BiH, kao i dijela Posavine“, istakao je Sulejman Ibrahimović, predsjednik Upravnog odbora Jedinstvene organizacije boraca unije veterana Tuzlanskog kantona.

Žarko Vujić predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona je naglasio da se kultura sjećanja na vijeme kada je formiran Drugi korpus mora njegovati i kod mlađih generacija te da je kantonalna vlast u proteklom periodu učinila značajne napore da poboljša položaj boračke populacije.

„Naša 108/215 Viteška motorizovana brigada je u odbrani „Sjeverne kapije BiH“ ima veoma značano mjesto, imali smo veliku zonu odgovornosti. Često su naši borci išli u ispomoć na druga područja, ali i nama su dolazile druge jedinice iz zone odgovornosti II korpusa“, rekao je u ime Koordinacije temeljnih boračkih organizacija Brčko distrikta Avdija Banda.

Jedanaest hiljada poginulih boraca te više od sedam hiljada ranjenih pripadnika drugog korpusa govori o silini bojišta na kojima je korpus branio i odbranio BiH.

Povodom obilježavanja 30. godišnjice formiranja Drugog korpusa Armije Republike BiH vijence i cvijeće danas su u Brčkom položili predstavnici boračkih udruženja i organizacija te dijela ovdašnjih političkih partija.

 

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno