bdf.brcko@gmail.com

U Brčkom se planira brendiranje bamije, sudžuke i rakije

U četvrtak je u prostorijama brčanskog Voćnog kluba održan sastanak sa predstavnikom Agencije za sigurnost hrane u BiH Draganom Brenjom.

Cilj ovog sastanka jeste predstavljanje poznatih prehrambenih proizvoda bamije i sudžuke, te alkoholnog pića rakija na području Brčko distrikta, a u svrhu njihovog brendiranja kao nacionalno prepoznatljivog proizvoda.

“Udruženje proizvođača bamije pokrenulo je inicijativu za brendiranje svog proizvoda, te poslala zahtjev za utvrđivanje zemljopisnog porijekla bamije. Očekujemo da će i Brčko distrikt nakon brendiranja imati bolju promociju, a tako i cijela Bosna i Hercegovina”,  rekao je Savo Lukić, predsjednik Voćnog kluba Brčko.

Dragan Brenjo, predstavnik Agencije za sigurnost hrane u BIH, kazao je da se na ovaj način pomaže samim proizvođačima da lakše prodaju svoj proizvod.

“Cilj je da proizvod bude prepoznatljiv i van granica gdje se proizvodi, te će u tom slučaju i sama potražnja biti veća. Dosadašnja praksa brendiranja proizvoda je pokazala da će i sama otkupna cijena biti uvećana”, kazao je Brenjo.

Nakon bamije, brčanski proizvođači su razgovarali i o uslovima za brendiranje alkoholnog pića rakije i suhomesnatog proizvoda sudžuke, te će se u skorije vrijeme raditi i na tom planu.

(Izvor: Akta.ba)

Izdvojeno