bdf.brcko@gmail.com

BRČANSKI REVIZORI NA POLOVINI REALIZACIJE SVOG PLANA FINANSIJKIH REVIZIJA. SKUPŠTINA KASKA ZA NJIMA.

Nakon što je u junu objavio 3 a u avgustu, u 2 navrata, ukupno 9, Ured za reviziju javne uprave i institucija u Brčko distriktu BiH 15. je septembra objavio još tri izvještaja o provedenoj finansijskoj reviziji za 2021. godinu.

Time je došao do 50% realizacije svog ovogodišnjeg plana finansijskih revizija, kojim je predviđena realizacija finansijskih revizija za 2021. 30 institucija u Brčko distriktu.

4, od 15 institucija u kojima je do sada provedena finansijska revizija za 2021. godinu dobilo je pozitivno mišljenje (kao jedinu ocjenu), za 5 institucija revizori su izrekli pozitivno mišljenje za jednu, a mišljenje s rezervom za drugu komponentu finansijske revizije. 5 institucija dobilo je mišljenje s rezervom (kao jedinu ocjenu), 1 mišljenje s rezervom za obje komponente finansijske revizije.

Od dosad revidiranih 15 institucija, jedna – Komisija za papire od vrijednosti – je pogoršala prošlogodišnju ocjenu (sa pozitivnog na mišljenje s rezervom) a 2 poboljšale – (Odjeljenje za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja sa mišljenja s rezervom na pozitivno, a Zavod za zapošljavanje Brčko distrikta BiH sa MsR/MsR na PM/MsR). Ostalih 12 zadržalo je prošlogodišnje ocjene.

Revizori su za ovih 15 institucija izrekli, ukupno, 222 preporuke za otklanjanje uočenih nepravilnosti, grešaka i nezakonitosti. Najviše JP „Komunalno Brčko“ d.o.o. Brčko distrikt BiH – čak 33. A najmanje Razvojno garantnom fondu BD – 8.

10 institucija je dobilo više revizorskih preporuka nego u prethodnoj godini, 4 manje, a 1 je prvi put revidirana ove godine.

Skupština Brčko distrikta, uobičajeno „kaska“ za Uredom. Dosad je razmotrila svega tri od 15 objavljenih izvještaja – na sjednici održanoj 22.06. Na dnevnom redu 07.09. započete 30. redovne sjednice Skupštine Distrikta nalaze se 4 nova izvještaja, ali će oni biti razmatrani tek na nastavku ove sjednice, čiji datum još nije određen.

(T.H., Revizije info)   

Izdvojeno