bdf.brcko@gmail.com

Ratni zločinac Ratko Mladić vraćen u pritvorsku jedinicu

Osuđeni ratni zločinac Ratko Mladić vraćen je iz ambulante u svoju sobu u pritvorskoj jedinici, ali je i dalje veoma slab, rekao je Srni njegov sin Darko Mladić.

On je pojasnio da ostali kardiološki i neurološki problemi nisu riješeni, da Mladić ne može bez pomoći da ustane ni da se kreće i da mu je za sve aktivnosti potrebna pomoć.

“On je sad nešto bolje u smislu da su ga otpustili iz zatvorske ambulante i vratili su ga u njegovu sobu u pritvorskoj jedinici. Problem sa plućima izgleda kao da je riješen, ali sve ostalo ostaje – i dalje veoma slab i u lošoj zdravstvenoj situaciji”, rekao je Darko Mladić koji se jučer vratio iz posjete.

Prema njegovim riječima, osuđeni general Vojske VRS može da razgovara. “Pričali smo, u početku dobro, pa poslije sve slabije, zato što je veoma i umoran i slab. Otprilike tri puta po dva sata smo bili zajedno i u početku je više on pričao, a poslije sam više ja pričao”, kaže Darko Mladić.

Medicinska dokumentacija koju je porodica zatražila prije devet dana od Haaga još nije stigla, ali, kako ističe Darko Mladić, po pravilniku imaju rok od 21 dan da odgovore, a budući da je dobijeno usmeno obećanje da će “biti kooperativni” porodica se nada da će to da se ubrza.

Iz Haaga još nije stigao ni odgovor na zahtjev da Mladića pregledaju ljekari specijalisti iz Srbije, kardiolog i pulmolog.

Mladić do sada je preživio moždane i srčane udare, operasao je dobroćudne tumore, dva puta je imao tešku upalu pluća, kao i krize kada je padao u nesvjest zbog visokog pritiska.

“Svašta nešto je imao i sve je preživio. Evo, i ovo smo uspjeli da se izborimo da mu bude bolje, pa se nadamo da ćemo uspjeti i ubuduće da ga zaštitimo”, rekao je Darko Mladić.

Podsjećamo, Ratko Mladić je u junu prošle godine pravosnažno osuđen za ratne zločine na doživotnu kaznu zatvora. Žalbeno vijeće odbacilo je sve žalbe koje je uputila Mladićeva odbrana. Haški tribunal je Mladića proglasio krivim za ubistva, kršenje običaja ratovanja, deportacije, nehumano premještanje stanovništva, terorisanje, napade na civile, genocid u Srebrenici.

Izvor: haber.ba

Izdvojeno